HagaZiekenhuis neemt WKO-installatie officieel in gebruik

0
302

Locatie Leyweg van het HagaZiekenhuis heeft tijdens de (ver)nieuwbouw onlangs een Warmte Koude Opslag (WKO) in gebruik genomen. Met een WKO-installatie kunnen forse energie- en kostenbesparingen behaald worden. Bovendien is het systeem minder belastend voor het milieu.

De Warmte Koude Opslag wordt gefaseerd ingevoerd, waardoor steeds meer onderdelen van het ziekenhuis aan de WKO worden gekoppeld. Als de renovatie afgerond is (2015), zal volledig overgestapt zijn op het nieuwe systeem dat ondersteunend zal zijn aan de normale energievoorziening van het ziekenhuiscomplex.
De WKO-installatie zal na twee tot drie jaar echt rendement gaan opleveren. Kostenbesparing is immers een van de redenen om over te gaan op Warmte Koude Opslag. Eveneens is een energiebesparing te behalen van zo’n 50-80 procent, in vergelijking met fossiele energie. Bovendien levert het systeem een aanzienlijke reductie op van CO2-uitstoot, waardoor het minder belastend voor het milieu is.

Werking
Bij Warmte Koude Opslag worden warmte en koude in het in de bodem aanwezige grondwater opgeslagen en pas gebruikt op het moment dat het nodig is. Daarvoor beschikt het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, over vier koude bronnen op zo’n 200 meter diepte, vier warme bronnen (circa 230 meter diep), en drie warmtewisselaars. In de zomer wordt koud grondwater opgepompt uit de koude bronnen en via een warmtewisselaar wordt vervolgens koude afgegeven om de gebouwen mee te koelen.
In de winter wordt warm grondwater uit de warme bronnen opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt warmte afgegeven om de gebouwen mee te verwarmen. De overgebleven koude (ontstaan als bijproduct bij de productie van warmte door de warmtepomp) wordt in de koude bronnen opgeslagen tot de zomer. In de zomer wordt de overgebleven warmte (de warmte uit het gebouw) teruggegeven aan de warme bronnen, zodat het in de winter weer kan worden opgepompt.

Grondboorbedrijf Haitjema BV uit Dedemsvaart en Imtech Building Services uit Den Haag hebben het WKO-systeem aangelegd.
Locatie Leyweg van het HagaZiekenhuis heeft tijdens de (ver)nieuwbouw onlangs een Warmte Koude Opslag (WKO) in gebruik genomen. Met een WKO-installatie kunnen forse energie- en kostenbesparingen behaald worden. Bovendien is het systeem minder belastend voor het milieu.

De Warmte Koude Opslag wordt gefaseerd ingevoerd, waardoor steeds meer onderdelen van het ziekenhuis aan de WKO worden gekoppeld. Als de renovatie afgerond is (2015), zal volledig overgestapt zijn op het nieuwe systeem dat ondersteunend zal zijn aan de normale energievoorziening van het ziekenhuiscomplex.
De WKO-installatie zal na twee tot drie jaar echt rendement gaan opleveren. Kostenbesparing is immers een van de redenen om over te gaan op Warmte Koude Opslag. Eveneens is een energiebesparing te behalen van zo’n 50-80 procent, in vergelijking met fossiele energie. Bovendien levert het systeem een aanzienlijke reductie op van CO2-uitstoot, waardoor het minder belastend voor het milieu is.

Werking
Bij Warmte Koude Opslag worden warmte en koude in het in de bodem aanwezige grondwater opgeslagen en pas gebruikt op het moment dat het nodig is. Daarvoor beschikt het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, over vier koude bronnen op zo’n 200 meter diepte, vier warme bronnen (circa 230 meter diep), en drie warmtewisselaars. In de zomer wordt koud grondwater opgepompt uit de koude bronnen en via een warmtewisselaar wordt vervolgens koude afgegeven om de gebouwen mee te koelen.
In de winter wordt warm grondwater uit de warme bronnen opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt warmte afgegeven om de gebouwen mee te verwarmen. De overgebleven koude (ontstaan als bijproduct bij de productie van warmte door de warmtepomp) wordt in de koude bronnen opgeslagen tot de zomer. In de zomer wordt de overgebleven warmte (de warmte uit het gebouw) teruggegeven aan de warme bronnen, zodat het in de winter weer kan worden opgepompt.

Grondboorbedrijf Haitjema BV uit Dedemsvaart en Imtech Building Services uit Den Haag hebben het WKO-systeem aangelegd

Bron: Haga Ziekenhuis