Amphia benoemt zusjes tot Stamcel Ambassadrices

Array

‘Stappentellen voor stamcellen’. Dat is het motto van de zusjes Jules (14) en Wies (12) uit Breda. Gewapend met een stappenteller lopen zij volgende week de Vierdaagse van Nijmegen, met als doel: Meer aandacht voor het onderwerp stamceldonatie. Het Amphia Ziekenhuis ondersteunt dit initiatief en directeur Hans Meij heeft de meiden benoemd tot Stamcel Ambassadrices Amphia.

Per jaar worden in Nederland zo’n 1000 stamceltransplantaties verricht op mensen met kwaadaardige lymfeklier- of bloedziekten. Deze vorm van kanker in het bloed is niet te opereren. Het gaat hier om circa 400 allogene (met donor) en 600 autologe (zonder donor) stamceltransplantatie. Sinds kort kunnen patienten die een autologe stamceltransplantatie hebben ondergaan voor nazorg in het Amphia Ziekenhuis terecht. Aan stamceldonoren is echter nog altijd een gebrek en daar willen de meiden uit Breda wat aan doen. Het Amphia helpt hen daarbij met deze eervolle benoeming.

Erfelijk belast
Ambassadrice Jules: “Mensen vragen zich waarschijnlijk af waarom we ons druk maken om stamcellen, maar dit goede doel betekent veel voor ons en onze familie.” De zusjes hebben namelijk hun opa nooit gekend, omdat hij al op 54-jarige leeftijd is overleden aan een kwaadaardige bloedziekte. Daarnaast is de moeder van de meisjes stamceldonor en ook beroepsmatig betrokken bij de verbetering van de behandeling van kanker. “Wij zijn dus een beetje erfelijk belast met het onderwerp,” grinnikt Wies.

Donatie
Aan de vierdaagse gaan maanden van zware training vooraf, maar dat hebben de meiden er graag voor over. Jules: “We vinden het heel belangrijk dat mensen weten dat er zoiets als stamceldonatie bestaat, en dat je hiervoor donor kunt zijn.” Naast meer donoren, zijn er ook meer donaties nodig. Enerzijds voor onderzoek, anderzijds voor registratie van donoren in een grote Europese databank. Wies: “Vier dagen lang zullen wij onze stappen tellen. Hopelijk levert dit ons aandacht, geld en stamcellen op.”

Amphia
Een stamceltransplantatie vult het aantal vernietigde beenmergstamcellen aan en lijkt op een bloedtransfusie. De transplantatie vindt plaats bij mensen die lijden aan een kwaadaardige lymfeklier- of bloedziekte en gebeurt met stamcellen van een donor of van de patient zelf. Sinds 1 juli is het Oncologisch Centrum van het Amphia Ziekenhuis toegerust om de intensieve nazorg van deze patienten met bloed- en lymfeklierkanker op zich te nemen. Patienten kunnen nu dichterbij huis en dichterbij familie herstellen van een stamceltransplantatie. “Dit is een hele mooie stap van het ziekenhuis in Breda,” vindt Jules. “En wij zetten straks letterlijk een tweede stap.” Ambassadrice Wies lacht: “En hopelijk volgt de rest van Nederland ons op de voet!”

Recente artikelen