HagaZiekenhuis en MCH starten nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

Dit is een origineel bericht van Haga Ziekenhuis
Het HagaZiekenhuis en het MCH zijn begonnen met een nieuwe behandeling voor patienten met een chronisch hoge bloeddruk. Deze behandeling, nierarteriedenervatie genoemd, toont in internationaal onderzoek positieve resultaten.Bij patienten van wie de hoge bloeddruk niet goed door medicijnen kan worden behandeld, dalen de boven- en onderdruk gemiddeld met 30 respectievelijk10 mmHg na deze nieuwe behandeling. Beide ziekenhuizen werken samen om deskundigheid uit te wisselen en om de effecten bij deze patientengroepen te bundelen voor onderzoek. Inmiddels zijn vijf patienten succesvol behandeld.

Hoge bloeddruk is een veelvoorkomende ziekte die leidt tot een verhoogd risico op beroerte, hartfalen en nierziekte. Bij nierarteriedenervatie wordt de werking van de zenuwen rondom de nierslagader (arterie) deels uitgeschakeld (denervatie). Hierdoor kan de samenwerking tussen hersenen en nieren hersteld worden, met als gevolg dat de bloeddruk omlaag gaat. De nieuwe behandeling is beschikbaar voor patienten met een hoge bloeddruk die al drie of meer bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken. Het multidisciplinair team (internist, cardioloog en radioloog) beoordeelt de geschiktheid van de patient voor deze ingreep. Bij patienten met een hoge bloeddruk kan de samenwerking tussen hersenen en nieren verstoord zijn. Deze samenwerking zorgt er normaal gesproken voor dat de bloeddruk op peil wordt gehouden.
Langdurig effect.

Uit twee langlopende vooronderzoeken naar nierarteriedenervatie bij patienten met een hoge bloeddruk blijkt dat de behandeling bij 80 tot 90 procent van de patienten succesvol is. Gemiddeld daalden hun boven- en onderdruk blijvend met resp. 30 en 10 mmHg ten opzichte van de bloeddruk voor de ingreep. Een deel van de patienten kon daardoor ook minder medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen