Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen doen ook pretecho’s

Aanstaande ouders kunnen in echocentrum Michieltje, onderdeel van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen, een pretecho laten maken.
Dat kost tussen de 25 en 105 euro.  Ouders kunnen zonder verwijzing van een arts of een verloskundige een pretecho van hun kind laten maken. Dat kan in 2D (zwart/wit), 3D driedimensionaal in kleurenplaatjes en 4D-echografie. Dat laastste wordt ook wel ‘live 3D’ genoemd. 4D-beelden zijn bewegende 3D-beelden in kleur.  De echo wordt gemaakt worden tussen de 17 en 25 weken. De echoscopistes van ADRZ zijn aangesloten bij de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland) en hebben een contract met de Stichting Prenatale Screening Zuid West Nederland. De echoscopistes zijn gecertificeerd voor het maken van medische zwangerschapsecho’s. 

De ‘pretecho’ is niet meer weg te denken uit de zwangerschap. Het maken van 2D-, 3D-, zelfs 4D-echobeelden van het wondertje in uw buik is booming business. Ook de medische wereld komt sinds begin dit jaar aan deze behoefte tegemoet door de (medische) 20 wekenecho op te nemen in de basis-verzekering. Negen van de tien zwangeren maken er gebruik van; al was het maar om het geslacht van het kindje te bepalen. Echografiste Anke Diepenhorst stond precies vijftien jaar geleden aan de wieg van die ontwikkeling.

In Nederland laten inmiddels duizenden vrouwen per jaar een pretecho maken. Echoscopistes mogen geen diagnose stellen, maar vertellen de ouders wel dat het verstandig is het verder te onderzoeken. In overleg met hen nemen we dan contact op met de verloskundige.”

Maar juist daar zit de kritiek vanuit de medische wereld: een pret-echo kan, al dan niet terecht, tot onrust leiden.Met de komst van de 3D- en 4D-beelden (bewegende 3D-beelden) wordt die ervaring nóg levendiger.

Jongen of Meisje. Acht van de tien stellen willen tijdens een sessie graag weten wat het geslacht van hun kindje is om zich nog meer voor te bereiden op zijn of haar komst. Het is voor sommigen zelfs de belangrijkste reden een 20 wekenecho uit te laten voeren.
Bron: PZC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen