Laat je testen! 100.000 Nederlandse virale hepatitisdragers gezocht

0
293

Donderdag 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag.
Hoe bereik je 100.000 Nederlandse  virale hepatitisdragers die dat niet van zichzelf weten en ook nog geen klachten hebben? Dragers die intussen wel besmettelijk zijn voor anderen en van wie de lever steeds verder onherstelbaar wordt aangetast. Voor die opgave ziet het Nationaal Hepatitis Centrum zich gesteld en vraagt hiervoor aandacht tijdens Wereld Hepatitis Dag op 28 juli a.s. door middel van busreclame en een flyer-actie.

Virale hepatitis is een leverziekte waar miljoenen mensen op de wereld mee te maken hebben. Jaarlijks sterven in Nederland circa 600 mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis B of C infectie. “Virale hepatitis is een sluipende ziekte die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt,” zegt Hilje Logtenberg van het Nationaal Hepatitis Centrum. “Het kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Gelukkig zijn de behandelingsmogelijkheden van hepatitis B en C infecties de laatste jaren ontzettend verbeterd. Onze boodschap voor mensen uit risicogroepen is nu dus vooral: laat je testen!”

Met filmpjes op haar website (www.hepatitis.nl), flyer-acties, en streekbusreclame spoort  het Nationaal Hepatitis Centrum mensen aan om na te denken over hun eigen risico en – als er sprake is van een mogelijk risico – naar hun huisarts te gaan. De huisarts kan met een eenvoudige test vaststellen of er sprake is van een hepatitis B en/of hepatitis C infectie. Als iemand een infectie blijkt te hebben, dan kan hij/zij zich veel onnodige ellende besparen omdat in veel gevallen tijdige behandeling de gevolgen van een chronische hepatitis kan voorkomen.

 

 

 

Risicofactoren voor het oplopen van het hepatitis B en/of C virus zijn:

 

  • Bloed- of bloedproducten toegediend hebben gekregen vóór 1992 (hepatitis C) of vóór +/- 1975 (hepatitis B)
  • Een medische- of tandheelkundige behandeling in een land waar virale hepatitis  B en/of C veel voorkomt (zie www.hepatitis.nl voor een overzicht)
  • Geboren zijn in een gebied waar virale hepatitis B en/of C veel voorkomt
  • Injecterend druggebruik (recent of in het verleden, ook al was dat maar een keer)
  • Onhygienisch uitgevoerde tatoeages of piercings
  • Onveilig seksueel contact met een hepatitis B drager
  • Gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels of scheermesjes van hepatitisdragers
  • Een biologische moeder die hepatitisdrager is. Bij de geboorte kunnen het hepatitis B en hepatitis C virus worden overgedragen van moeder op kind
  • Ook seksueel contact kan risico geven op virale hepatitis. Het hepatitis B virus kan worden overgedragen door onveilig seksueel  contact met iemand die besmet is met hepatitis B. Voor het hepatitis C virus geldt dat mannen die onveilige seks hebben met andere mannen en daarnaast besmet zijn met het hiv-virus, risico lopen om ook met het hepatitis C virus besmet te raken.
  • Gezamenlijk gebruik van materialen, zoals rietjes bij het snuiven van cocaïne

Voorkomen in plaats van genezen
Je kunt hepatitis B en C voorkomen door te weten wat de risico’s van besmetting zijn en voorzorgsmaatregelen te treffen. Bovendien kunnen mensen zich tegen hepatitis B infectie beschermen door middel van vaccinatie. Helaas is er tegen hepatitis C infectie nog geen vaccinatie mogelijk.

Wereldwijde acties
Niet alleen in Nederland vinden er rond Wereld Hepatitis Dag activiteiten plaats om mensen bewust te maken van virale hepatitis en de risicofactoren voor het oplopen ervan. Van Chili tot Azerbeidzjan, Australie, Duitsland, Japan en ook in vele andere landen voeren mensen actie. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) spoort overheden zoals Nederland en andere landen aan om virale hepatitis te bestrijden door middel van betere preventie, opsporing en behandeling. “Het is belangrijk dat mensen zich laten testen als zij mogelijk een risico hebben gelopen op besmetting met het hepatitis B of hepatitis C virus. Daarnaast moeten mensen die een verhoogd risico hebben op besmetting zich beschermen om te voorkomen dat zij de ziekte krijgen’’ aldus dr. Margaret Chan, Directeur-Generaal WHO.

Nationaal Hepatitis Centrum (NHC)
Het NHC is een onafhankelijk kenniscentrum voor virale hepatitis. Het vormt een verbindende schakel tussen alle organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van virale hepatitis in Nederland. De activiteiten van het NHC zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn en het kennisniveau over virale hepatitis bij het algemene publiek en de politiek. Daarnaast geeft het NHC voorlichting  over opsporing en preventie van virale hepatitis aan patienten en behandelaars (zie www.hepatitis.nl). Verder coördineert, stimuleert en geeft het NHC uitvoering aan onderzoek gericht op opsporing, preventie en behandeling van virale hepatitis. Het NHC is in 1995 van uit de Nederlandse Leverpatienten Vereniging opgericht met ondersteuning van het ministerie van VWS.