Matig met zout beter dan meer medicijnen bij chronische nierziekte
ArrayHet matigen van zoutgebruik maakt bij chronische nierpatienten de werking van RAAS-medicijnen op bloeddruk en eiwitverlies veel effectiever. Een zoutbeperking tot 6 gram per dag, het niveau dat wordt aanbevolen in de richtlijnen voor gezonde voeding voor de algemene bevolking, is hiervoor voldoende. Dit is voor patienten met chronische nierziekte effectiever dan extra medicatie. Dit blijkt uit een onderzoek van nefrologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en ZGT Almelo. Zij publiceren hierover vandaag in het toonaangevende wetenschappelijk magazine British Medical Journal.
Bij patienten met chronische nierziekte is verlaging van bloeddruk en eiwitverlies in de urine met medicijnen die ingrijpen in het renine-angiotensin-aldosteron systeem (RAAS), zogenaamde ACE-remmers, de belangrijkste behandeling om verder nierfunctieverlies te voorkomen. Helaas reageren niet alle patienten voldoende op de behandeling.
Resultaten onderzoek
Dit onderzoek van de HONEST studie groep, gecoordineerd vanuit het UMCG en het ZGT Almelo, laat zien dat matigen van zoutgebruik de werking van deze medicijnen op bloeddruk en eiwitverlies veel effectiever maakt. Een zoutbeperking tot het niveau dat wordt aanbevolen in de richtlijnen voor gezonde voeding voor de algemene bevolking, is hiervoor voldoende. Dit is ongeveer zes gram per dag. In dezelfde studie werd ook getest wat het effect was van toevoegen van een extra medicament ter blokkering van het RAAS, namelijk een angiotensine receptor blokker. Dergelijke dubbele RAAS-blokkade wordt in de praktijk regelmatig toegepast, maar deze studie toont aan dat dit veel minder effectief is dan het matigen van zoutgebruik. In combinatie met het matigen van zoutgebruik heeft de dubbele RAAS-blokkade wel een licht gunstig effect op het eiwitverlies.
Goed nieuws voor chronische nierpatienten
De resultaten van de studie zijn goed nieuws voor deze groep van patienten. Hiermee is aangetoond dat de patienten zelf door een gezondere leefstijl hun nierziekte gunstig kunnen beïnvloeden. Bovendien is het bemoedigend dat het effect al wordt bereikt door het zoutgebruik terug te brengen naar het aanbevolen niveau voor de algemene bevolking: het gaat dus om een gezonde zoutinname en niet om een strenge zoutbeperking. De reviewers van British Medical Journal oordeelden dan ook uitermate positief over de studie vanwege de unieke opzet waarin combinatie van een geneesmiddel met leefstijlinterventie werd vergeleken met extra medicatie.
HONEST-studie
De studie werd verricht in een samenwerkingsverband van nefrologen in Noord-Oost Nederland, de “Holland Nephrology Study Group” (HONEST). Hierin participeren niet alleen UMCG en ZGT Almelo, maar ook het MCL Leeuwarden en het Martniziekenhuis Groningen. De HONEST-groep verricht multicentrische klinische studies gericht op het verbeteren van de uitkomsten van nierziekte, met veel aandacht voor de optimale combinatie van geneesmiddelen en leefstijlinterventie. Het komende jaar zijn van een viertal verdere studies naar optimaliseren van de behandeling van nierziekte de resultaten te verwachten.
Bron: UMCG