Duidelijke budgetafspraken over hulpmiddelen ziekenhuisverplaatste zorg

Array

Het ministerie van VWS heeft onlangs per brief bekend gemaakt dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars ruimte krijgen om aanvullende budgetafspraken te maken over hulp- en geneesmiddelen in het kader van ziekenhuisverplaatste zorg. Hiermee komt een eind aan de discussie die al enige jaren loopt tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over uit welk budget deze kosten betaald moeten worden. ZN heeft samen met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en NVZ vereniging van ziekenhuizen nadere uitwerking aan de maatregel gegeven.

Er is sprake van ziekenhuisverplaatste zorg wanneer de medisch specialistische behandeling van de patient buiten het ziekenhuis wordt voortgezet, veelal in de thuissituatie. Tot voor kort leidde hulp- en geneesmiddelen die patienten in het kader van ziekenhuisverplaatste zorg kregen voorgeschreven regelmatig tot discussie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieder. Onduidelijk was uit welk budget de kosten van deze middelen gefinancierd moesten worden; kwam het voor rekening van het budget voor medisch specialistische zorg? Of kon betaling plaatsvinden via de specifieke regelingen voor de vergoeding van hulp- en geneesmiddelen, de regeling hulpmiddelen en geneesmiddelenvergoedingssysteem(GVS).

Ruimte voor aanvullende budgetafspraken
Het rapport ‘Afbakening hulpmiddelenzorg’ van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wees uit dat hulp- en geneesmiddelen in het kader van ziekenhuisverplaatste zorg, vallen onder medisch specialistische zorg. Dit betekent dat de bekostiging van deze middelen moet komen uit het budget dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) jaarlijks vaststelt voor medisch specialistische zorg. Onduidelijk is echter of het NZa-budget toereikend is om ook de kosten van deze middelen af te dekken. Daarom geeft VWS nu de ruimte aan zorgverzekeraars en zorgaanbieders om aanvullende budgetafspraken te maken.

Aanvullende vergoeding
In de verdere uitwerking van deze maatregel heeft VWS vervolgens samen met de betrokken veldpartijen ZN, NFU en NVZ de kaders opgesteld waarbinnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders lokaal afspraken kunnen maken over een aanvullende budgetvergoeding. Ter ondersteuning van de lokale onderhandelingen hebben ZN, NFU en NVZ tevens twee lijsten opgesteld van middelen die in aanmerking kunnen komen voor een eventuele aanvullende vergoeding. Deze lijsten worden verspreid onder zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen