Retrospectieve zoekactie in het Maasstad Ziekenhuis is afgerond

Array

Hierbij de stand van zaken en de maatregelen t.a.v. patienten en contacten
Aantal bewezen patienten en het beleid t.a.v. contacten
Volgend op eerdere berichten, hierbij de stand van zaken van de Klebsiella pneumoniae oxa-48 carbapenemase uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
Het aantal bewezen patienten, met een d.m.v. PCR bewezen oxa-48 K. pneumoniae is 78 (per dinsdag 2 augustus). De acties die hierop volgen t.a.v. de contacten zijn gedefinieerd volgens het ringprincipe.

Om iedere bewezen oxa-48 patient wordt een eerste ring (donkergrijze patienten) gelegd en een tweede ring (lichtgrijze patienten). De patienten in de eerste ring worden actief benaderd om deel te nemen aan de screening. Afhankelijk van de bevindingen zal besloten worden of actieve screening van de lichtgrijze patienten ook geïndiceerd is. Vooralsnog worden lichtgrijze patienten alleen bij ziekenhuisopname gescreend. Dit proces is al in gang gezet en zal, gezien de omvang, enige tijd in beslag nemen. De verwachting is dat het overgrote deel van de gescreende patienten (3x rectumwat in opeenvolgende dagen, plus 3x keelwat voor opgenomen patienten) negatief bevonden zal worden en een klein aantal positief. Bij een positieve bevinding wordt opnieuw volgens het ringprincipe gescreend.

Aantal patienten zonder isolaat, maar met een resistentiepatroon passend bij de huidige uitbraak
Ook heeft een retrospectief onderzoek op basis van Vitek-gegevens plaatsgevonden. Voor alle K. pneumoniae- en Escherichia coli-isolaten met een verhoogde MIC voor meropenem (≥ 0,5 mg/L) en/of imipenem (≥ 2 mg/L) zijn de patientnamen bekend. Van deze 84 patienten is geen isolaat beschikbaar voor verdere PCR-bevestiging en ze worden daarom niet als bewezen oxa-48 beschouwd (deze categorie wordt verder als “Vitek-patienten” genoemd). De retrospectieve zoekactie is hiermee afgerond (zie grafiek in bijlage Epidemische curve Inf@ctbericht 2-8-2011).

Voor de 84 Vitek-patienten die retrospectief geïdentificeerd zijn maar waarbij geen isolaten meer voorhanden waren voor detectie van oxa-48, geldt de volgende aanpak: zij worden beschouwd als donkergrijze patienten. Hierdoor is het aantal zogenaamde “donkergrijze patienten” verder toegenomen.  Vitek-patienten worden benaderd en gevraagd om rectumwatten in te leveren, waarbij zij pas na 2 sets van 3 (met 1 maand tussenpoze) als schoon beschouwd worden.

Gevolgen voor andere ziekenhuizen
Voor andere ziekenhuizen betekent dit dat alle patienten die in de periode vanaf 1 juli 2009 (begin van de uitbraak) opgenomen zijn geweest in het Maasstad Ziekenhuis bij opname (niet bij polikliniekbezoek) gescreend zouden moeten worden en tot de uitslag in contactisolatie verpleegd, tenzij de patient aangeeft dat hij of zij in de drievoudige screening negatief bevonden is.Het wordt niet zinvol geacht om medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis die in een andere gezondheidszorginstelling gaan werken te screenen op oxa-48 carbapenemase voordat zij aan het werk gaan, gezien het tot op heden vrijwel afwezige dragerschap bij deze gezonde populatie zonder antibiotische selectiedruk.

Henk Bijlmer, Marc Bonten, Marlieke de Kraker, Sabine de Greeff, Maurine Leverstein – van Hall, James Cohen Stuart, Aura Timen

 

 

 

Update uitbraak Maasstad Ziekenhuis – Aanvulling – Marc Bonten en Henk Bijlmer – 3-08-2011

Samenvatting:
Naar aanleiding van het gisteren verstuurde Inf@ct-bericht zijn er -helaas- een aantal onduidelijkheden ontstaan. Het spijt ons dat de tekst daar blijkbaar aanleiding toe heeft gegeven. Daarom lichten we hier nog een paar punten toe.

Bericht:
De uitbraakperiode is gedefinieerd van 1 juli 2009 tot 18 juli 2011. Dat betekent niet dat de uitbraak van oxa-48 op 1 juli 2009 begonnen is, want in retrospectief onderzoek van stammen hebben we de oxa-48-stam voor het eerst in een monster van september 2010 kunnen aantonen.
Bij retrospectief onderzoek van resistentiepatronen (uit de Vitek) worden isolaten met een verhoogde MIC verder in de tijd terug gezien. Dat betekent dat we die groep patienten ‘at risk’ beschouwen en als ‘donkergrijs’ (2e ring), maar niet als ‘cases’. Overigens hadden we de uitbraakperiode uit voorzorg al eerder vanaf 1 juli 2009 gedefinieerd, daarin is dus niets veranderd.

Op een tweede onduidelijkheid de volgende toelichting; de intensiteit van screening is afhankelijk van het risicoprofiel.

‘Verdachte’ patienten:
– zij hebben op een kamer gelegen met een bekende drager;
– zij hebben ooit een E. coli of K. pneumoniae-kweek gehad met een verdacht MIC-patroon (deze isolaten zijn niet bewaard en de aanwezigheid van OXA-48 kan nooit meer worden vastgesteld, de bovengenoemde groep).
Deze mensen worden actief benaderd om zich te laten testen. Bij ziekenhuisopname worden ze ook gescreend en in contactisolatie (bij voorkeur op een aparte kamer) verpleegd totdat uitslagen bekend zijn.

‘Risico’-patienten:
Zij hebben gedurende de uitbraakperiode in het Maasstad ziekenhuis gelegen. Deze patienten worden alleen bij ziekenhuisopname gescreend (en gaan niet uit voorzorg in isolatie).

Ziekenhuizen kunnen op basis van deze definities zelf bepalen hoe om te gaan met patienten die gedurende de uitbraakperiode in het Maasstadziekenhuis hebben gelegen.

Marc Bonten en Henk Bijlmer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen