De kleinste bloedvaatjes in ons lichaam

Array

Erik Serné wil de werking hiervan verbeteren met ontstekingsremmers en polyfenolen, stoffen uit rode wijn.

Hij vermoedt dat deze de bloeddruk verlagen en de opname van glucose door het lichaam verbeteren. Dit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Overgewicht en hoge bloeddruk
Bij mensen met ernstig overgewicht en reuma werken de allerkleinste bloedvaatjes – de microcirculatie -  in het lichaam niet goed meer.Een slecht werkende microcirculatie draagt bij aan het ontstaan van hoge bloeddruk en suikerziekte. Mensen met een hoge bloeddruk en/of suikerziekte lopen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Ontsteking remmen
Serné wil de werking van de microcirculatie verbeteren met medicijnen die ontstekingen remmen. Deze moeten de bloeddruk verlagen en de glucoseopname verbeteren.

Door de allerkleinste vaatjes aan te pakken, hoopt hij hart- en vaatziekten, suikerziekte en orgaanschade bij deze mensen voorkomen.

De beurs
De beurs ‘Junior Staflid’ is voor artsen die hun specialistenopleiding en promotie hebben voltooid en net een aanstelling hebben als specialist in een ziekenhuis. De Hartstichting verstevigt hiermee de aansluiting tussen onderzoek en patientenzorg.

Serné ontvangt 3 jaar financiele ondersteuning voor een onderzoeker en een bescheiden bedrag voor overige kosten. Het totaalbedrag van deze beurs is ongeveer € 220.000.

bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen