Kosten niet afgenomen tolkendiensten worden niet door VWS betaald

Pas op: u betaalt voor gereserveerde, niet afgenomen tolk
De kosten voor door u gereserveerde tolkendiensten die niet worden afgenomen, worden niet door het ministerie van VWS betaald. In deze situatie moet u de kosten zelf betalen of aan de patient doorberekenen.

Eerdere berichtgeving over de betaling van tolkendiensten ten spijt, signaleert de LHV dat de betaling van tolkendiensten van het Tolken- en Vertaalcentrum Nederland (TVCN) nog steeds tot problemen leidt. De tolkendiensten van het TVCN voor de zorgsector worden tot 1 januari 2012 door het ministerie van VWS bekostigd.

Wegblijftarief
Het niet afnemen van de gereserveerde tolkendienst is vaak een gevolg van het niet verschijnen van de patient op de afspraak. Wanneer een patient niet op de afspraak verschijnt, kunt u het zogenoemde ‘wegblijftarief’ hanteren. De LHV heeft hiervoor de Richtlijn Wegblijftarief opgesteld.

Vanaf 2012

Per 1 januari 2012 wordt de tolkendienst niet meer vergoed door het ministerie van VWS. Op dit moment zoeken koepelorganisaties en andere instellingen naar een oplossing. Er komen immers veel zorgverleners in de problemen als de tolkendienst niet meer vergoed wordt. Zodra er meer duidelijkheid is, zal de LHV u hierover informeren.

Meer leest u op de site van Tolk- en Vertaalcentrum Nederland: praktische informatie voor de zorgsector.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen