Flevoziekenhuis test patiënten na veiligheidscontrole long-endoscoop

Array

Vorige week is gebleken dat een speciale long-endoscoop niet voldoende gereinigd was. Dit werd vastgesteld bij reguliere controle van de long-endoscopen. Hierna zijn direct de standaard veiligheidsprocedures in werking gesteld.

Dit incident heeft het Flevoziekenhuis doen besluiten om uit voorzorg alle 70 patienten die met deze speciale ‘EBUS endoscoop’ onderzocht zijn, telefonisch te informeren en hen een test aan te bieden. Hiermee wil het Flevoziekenhuis uitsluiten dat één of meerdere patienten een infectie heeft opgelopen. De kans dat deze endoscoop bij vorige onderzoeken niet voldoende gereinigd is geweest, is zeer klein. Daarnaast is de kans dat één van deze patienten een infectie hebben opgelopen ook zeer gering.

Standaard procedures reinigen endoscopen
De desbetreffende endoscoop (scoop), waarvan één exemplaar in het ziekenhuis aanwezig is, is daarna niet meer gebruikt. Scopen worden na ieder onderzoek meteen handmatig en machinaal gereinigd en gedesinfecteerd volgens standaard procedures. Voor ieder type scoop bestaat een eigen procedure.
Het ziekenhuis is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit incident. Hierbij is in ieder geval vastgesteld dat de andere scopen goed gereinigd zijn en worden. Het Flevoziekenhuis heeft het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld.

Alleen voor patienten die met een EBUS endoscoop onderzocht zijn
De oproep om zich te laten testen is uitdrukkelijk alleen gericht aan patienten die hiervoor telefonisch benaderd zijn of worden. Dit zijn patienten onder behandeling van de longarts, die een onderzoek via deze EBUS endoscoop hebben gehad om de lymfeklieren te onderzoeken. Dit houdt in dat er een echografisch onderzoek van de luchtpijp is gedaan.

De longartsen hebben al een groot deel van de betrokken patienten telefonisch benaderd en proberen de overige patienten zo snel mogelijk te spreken. De benaderde patienten kunnen zich deze en volgende week laten testen. Zodra de patienten getest zijn, bespreken zij enkele dagen later de uitslag van de test met de longarts op de polikliniek Longziekten.

Voor vragen van patienten is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: (036) 868 9040.

 

Vragen & antwoorden voor patienten

 

Wat is er gebeurd?
Vorige week is op polikliniek Longziekten gebleken dat één de speciale long-endoscopen niet voldoende gereinigd was. Het Flevoziekenhuis heeft daarom besloten om alle 70 patienten die met deze speciale ‘EBUS endoscoop’ onderzocht zijn, telefonisch te informeren en hen een test aan te bieden.

Waarom doet het ziekenhuis dat?
Hiermee wil het Flevoziekenhuis uitsluiten dat één of meerdere patienten een infectie hebben opgelopen. De kans dat deze endoscoop (scoop) bij vorige onderzoeken niet voldoende gereinigd is geweest, is zeer klein. Daarnaast is de kans op infecties ook zeer klein.

Hoe kan dit gebeuren?
Deze speciale scoop, waarvan één exemplaar in het ziekenhuis aanwezig is, is na het ontdekken van het incident niet meer gebruikt. Scopen worden na ieder onderzoek direct handmatig en machinaal gereinigd volgens standaard procedures. Voor ieder type scoop bestaat een eigen procedure. Het is nog onbekend wat precies de oorzaak van het incident is geweest. Dit wordt nog onderzocht.

Wat heeft het ziekenhuis gedaan?
Het ziekenhuis is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit incident. Hierbij is in ieder geval vastgesteld dat de andere scopen goed gereinigd en gedesinfecteerd zijn en worden. Het Flevoziekenhuis heeft het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld.

Wat betekent dit voor de patienten van de longartsen?
Alle patienten die met deze EBUS endoscoop zijn onderzocht zijn opgeroepen. Deze oproep is echt alleen voor deze groep patienten. Deze patienten zijn telefonisch zijn of worden benaderd door de longartsen. Het zijn allen patienten onder behandeling van de longarts, die een onderzoek via deze EBUS scoop hebben gehad om de lymfeklieren te onderzoeken. Dit houdt in dat er een echografisch onderzoek van de luchtpijp is gedaan.
De longartsen bellen alle betrokken patienten en bespreken met hen vervolgens persoonlijk de uitslag van de test op de polikliniek Longziekten. De benaderde patienten kunnen zich deze en volgende week laten testen. De kans dat zij een infectie hebben opgelopen is uitermate klein.

Zijn alle patienten al geïnformeerd?
De longartsen hebben al een groot deel van de patienten gesproken, maar helaas nog niet allemaal. Waarschijnlijk omdat we met een vakantieperiode te maken hebben. We doen ons best om de betrokkenen ze snel mogelijk te informeren, voordat zij het via derden horen.

Over wat voor infecties gaat het?
De kans dat zij een infectie hebben opgelopen is uitermate klein. De desbetreffende patienten worden op diverse infecties getest. We verwachten geen infecties aan te treffen, dus het is nog te vroeg om hier uitspraken over te doen of hierover te speculeren.

Ik heb een … test/onderzoek op poli/afdeling …. gedaan, kan ik dan ook geïnfecteerd zijn? Kunnen ook andere patienten zich laten testen?
Nee, het reinigingsproces is gecontroleerd en zijn geen ongeregeldheden aangetroffen. Alle instrumenten en scopen in het Flevoziekenhuis zijn en worden goed gereinigd. Het gaat alleen om patienten die onder behandeling van de longarts, die een onderzoek via deze EBUS scoop van de lymfeklieren hebben gehad (echografisch onderzoek van de luchtpijp).

Bron: Flevoziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen