Optimale patiëntmonitoring op Spoedeisende Hulp Rijnstate

Array

De Spoedeisende Hulp van Rijnstate (locaties Arnhem en Zevenaar) heeft sinds kort het patientbewakingssysteem CS-PDMS van ChipSoft in gebruik. Van patienten die op deze afdeling aan meetapparatuur worden gekoppeld zijn hierdoor op ieder moment alle waarden inzichtelijk. “Het is een grote vooruitgang binnen de verpleegkundige en medische procesgang op de SEH die ten gunste is van de patientenzorg”, vinden SEH-arts Judith Mulder en SEH-verpleegkundige Rianne Jansen.

Specifieke gegevens van patienten op de SEH, zoals onder meer bloeddruk, hartslag en saturatie, zijn door de koppeling met CS-PDMS op ieder moment inzichtelijk en worden automatisch opgeslagen in het dossier van de patient. Mocht de patient na zijn bezoek aan de SEH op een andere afdeling worden opgenomen, dan is de SEH-historie ook op die afdeling inzichtelijk voor artsen en verpleegkundigen die een behandelrelatie hebben met de patient. Mulder en Jansen ervaren dit als een grote winst. “Dit systeem geeft een veel beter inzicht in de toestand van de patient. Dit is dan ook direct het voordeel voor de patient. De medewerkers zijn allemaal erg enthousiast en merken nu al dat het voor hen eenvoudiger en efficienter is.”

Eenvoudig werken
Over het gebruiksgemak zijn de arts en de verpleegkundige goed te spreken. “De succesfactor is het intuïtieve van dit systeem. Binnen PDMS kunnen de verpleegkundigen heel eenvoudig werken. Toen we live gingen om 9.00 uur kon iedereen er direct mee werken. Dit ging heel soepel.”

Compleet beeld met CS-PDMS
Naast de SEH zetten zorginstellingen CS-PDMS ook vaak in op Intensive Care Units en op en rond de OK. De oplossing verzorgt hierbij de automatische anesthesieverslaglegging en biedt een overzichtelijke weergave van alle relevante informatie rondom een operatie. Gegevens zoals de bloeddruk, hartslag en zuurstofopname van de patient zijn via het geïntegreerde systeem direct in te zien. Hetzelfde geldt voor rapportage over de gebruikte (anesthesie)techniek, checklists rondom de patientveiligheid, scorelijsten, medicatie- en infuusbeleid, de vochtbalansen, trends en curves. Alle (meet)waarden worden in het systeem opgeslagen en zijn later op te vragen in het EPD. Hierdoor ontstaat een duidelijk totaalbeeld van de patient van het moment van opname tot en met het ontslag. Deze snelle beschikbaarheid van historische en actuele informatie zorgen voor een nóg hogere patientveiligheid binnen de zorginstelling.

Rianne Jansen, SEH-verpleegkundige en kerngebruiker EPD, voert PDMS gegevens in. Alle relevante (meet)waarden van de patient worden overzichtelijk getoond.

Bron: Rijnstate Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen