AzG: honderden gedood bij aanvallen Zuid-Sudan, kliniek AzG verwoest

Dit is een origineel bericht van Artsen Zonder Grenzen
In Zuid-Sudan vond vorige week een grootschalige aanval plaats in de oostelijke deelstaat Jonglei. Donderdagochtend 18 augustus werd het stadje Pieri en twaalf omliggende dorpen opgeschrikt door een massale aanval. Volgens berichten zijn honderden burgers, waaronder vrouwen en kinderen, omgekomen en zijn er honderden gewonden gevallen. Artsen zonder Grenzen heeft onmiddellijk haar aanwezige staf versterkt en extra voorraden ingevlogen. De hulpverleners hebben inmiddels 157 slachtoffers, voornamelijk vrouwen en kinderen met schotwonden, verzorgd. De kliniek en de basis van Artsen zonder Grenzen in Pieri zijn geplunderd en deels afgebrand.

Het exacte aantal doden en gewonden is nog niet bevestigd, maar dorpsbewoners hebben Artsen zonder Grenzen hulpverleners verteld dat alleen al in Pieri meer dan 400 burgers zijn gedood en bijna de helft van de huizen verwoest zijn. Ook cruciale waterbronnen zijn vernield. Minstens één Zuid-Sudanese medewerker van Artsen zonder Grenzen en haar familie zijn gedood. Een andere medewerker heeft 16 familieleden moeten begraven. Artsen zonder Grenzen heeft in totaal 28 Zuid-Sudanese stafleden in Pieri, 14 zijn er nog vermist.

Artsen zonder Grenzen werkt al jaren in Pieri. Zowel de kliniek als de basis van de medische noodhulporganisatie waren doelwit. De belagers hebben medische apparatuur, medicijnen en andere zaken van waarde geroofd en verschillende gebouwen in brand gestoken. ‘Dit is onacceptabel,’ verklaart José Hulsenbek, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan. ‘ Medische voorzieningen zijn neutraal en moeten gerespecteerd worden door strijdende partijen. Patienten en staf moeten er veilig zijn.’

Vele mensen schuilen ‘s nachts in de bossen, uit angst voor nieuwe aanvallen. Artsen zonder Grenzen stuurt extra medische teams en hulpgoederen naar het gebied. José Hulsenbek: ‘Het gaat om een grootschalige aanval, de impact op de bevolking is enorm. Wij zijn nog aan het onderzoeken om hoeveel doden en gewonden het gaat en welke schade er is aangebracht. De Zuid-Sudanese autoriteiten, de internationale gemeenschap en andere hulporganisaties moeten met spoed hulpdiensten sturen om de getroffen bevolking bij te staan.’

Artsen zonder Grenzen hulpverleners hebben in Pieri met de restanten en nieuw ingevlogen voorraden 100 gewonden verzorgd, 57 patienten zijn naar andere klinieken en ziekenhuizen van Artsen zonder Grenzen in het land overgebracht. Naast de medische hulp van Artsen zonder Grenzen moet er ook hulp komen op het gebied van onderkomen, voedsel en schoon water. De hulporganisatie maakt zich zorgen om mensen die in afgelegen gebieden wonen, vanwege het regenseizoen zijn deze nog moeilijker te bereiken.

Bron: ANP Perssupport