Infectierisico bij pacemaker gestegen

Array

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het risico op infectie voor mensen met inwendige defibrillators en pacemakers de afgelopen zestien jaar met meer dan 210 procent is toegenomen. Dat heeft veel te maken met het feit dat mensen met zo’n implantaat vaker aan meerdere aandoeningen lijden.

De onderzoekers van het Jefferson Hart Instituut in Philadelphia ontdekten dat patienten die CIED (Cardiac Implanteerbare Electronic Device) implantatie achter de rug hebben, zoals het plaatsen van een pacemake of inwendige defibrillator, meer risico lopen op een infectie.
210 procent
Het onderzoek, dat wordt gepubliceerd in het augustusnummer van het vakblad Journal of the American College of Cardiology, werd gedaan onder patienten die tussen 1993 en 2008 uit het ziekenhuis kwamen na zo’n ingrijpende operatie. De wetenschappers zagen een stijging van het infectierisico met maar liefst 210 procent.

Comorbiteit
Verdere analyse toonde een grote stijging van infecties na 2004. Dit is in duidelijke korrelatie met een opvallende stijging van vier comorbiteiten: nierfalen, luchtwegaandoeningen, hartfalen en diabetes. Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patient; in dit geval dus een hartaandoening en een tweede aandoening.
Verminderde weerstand

“Wij denken dat het groeiende aantal comorbiteiten een grote rol speelt in de stijging van het aantal infecties bij mensen met een CIED,” zegt professor Arnold Greenspon van Jefferson Medical College, tevens hoofdonderzoeker. “De patienten zijn zieker, waardoor hun weerstanddrastisch verminderd is en ze meer risico lopen op een infectie.”

Pacemakers en inwendige defibrillators zijn belangrijk bij hartaandoeningen. Pacemakers helpen bij een te lage hartslag (bradycardie), terwijl inwendige defibrillators helpen wanneer het hart regelmatig op hol slaat (tachycardie).

Steeds vaker implantaten
Uit de studie blijkt dat er bovendien steeds vaker wordt overgegaan tot het implanteren van elektronische hulpmiddelen bij dit soort levensbedreigende aandoeningen.

“Het feit dat er steeds meer mensen zijn met zo’n hulpmiddel, omdat er bij steeds meer aandoeningen voor gekozen wordt, heeft ook geleid tot een hoger infectierisico. Het zijn steeds vaker mensen die al meerdere gezondheidsproblemen hebben en dus vatbaarder zijn,” aldus Greenspon.

Bronnen: Gezondheidsnet/EurekAlert

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen