Astma Fonds en Amphia slaan handen ineen met Longpunt

Feestelijke aftrap lotgenotencontact longpatienten in Breda
Het Amphia Ziekenhuis start dinsdag 13 september 2011 met het eerste Longpunt in Breda. Longpunt is een maandelijkse, laagdrempelige ontmoetingsplek voor longpatienten, hun familie en zorgverleners uit de regio. “Voor chronische zieken is contact met anderen ontzettend waardevol. Niet alleen voor de patient, maar ook voor zijn of haar omgeving”, vertelt Olof Suttorp, voorzitter Raad van Bestuur van Amphia. “Het praten met anderen leidt vaak eerder tot acceptatie van de beperkingen en tot nieuwe inzichten. Deze ontwikkeling willen wij met Longpunt Breda nog verder stimuleren.”

Longpunt Breda is een initiatief van het Astma Fonds in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis. Mensen met een chronische longziekte en hun partners kunnen bij Longpunt terecht voor deskundige informatie en om ervaringen uit te wisselen. Iedere maand staat een ander thema centraal, zoals medicatie, bewegen en voeding. Inmiddels zijn er in Groningen en Tilburg Longpunten opgericht, die erg goed bezocht worden. Vrijwilligers van het Astma Fonds werken hier samen met lokale zorgverleners, zoals Revant (longrevalidatie) en de huisartsenkring. In 2014 wil het Astma Fonds veertig Longpunten in Nederland gerealiseerd hebben.

Feestelijke start
“Wij willen longpatienten en hun familie een warm welkom heten, en we pakken daarom bij de aftrap feestelijk uit. Onder meer met een veelzijdige informatiemarkt, die om 14.00 start”, aldus Olof Suttorp. Op de markt kunnen bezoekers hun kennis toetsen over de longziekte COPD, de fietstest ervaren en vragen stellen aan aanwezige zorgverleners, zoals de fysiotherapeut, dietist en longverpleegkundige. De eerste bijeenkomst op dinsdag 13 september is in het Kenniscentrum van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. De overige middagen vinden plaats in Zorghotel Merlinde in Breda.

 

Maandelijks
Inhaleren, acceptatie en zelfmanagement is een greep uit de onderwerpen die de komende maanden aan bod komen bij Longpunt Breda. De bijeenkomsten vinden elke tweede dinsdag van de maand plaats van 14.30 – 16.30 uur in Hotel Merlinde en de toegang is gratis. Speciaal voor de regio Breda is een website ontwikkeld met daarop de data en de laatste actuele informatie: www.breda.astmafonds.nl. “Wij hopen dat velen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om ervaringen te delen en tips uit te wisselen bij Longpunt Breda.” Het ziekenhuis hecht veel waarde aan optimale zorg voor de patient. Het Longpunt is hier een belangrijk onderdeel in. Olof Suttorp besluit: “Samen met de longpatient, zijn omgeving, de professionals bij Amphia en andere zorgverleners kunnen wij zo de zorg in onze regio naar een nog hoger niveau tillen.”

Bron: Astma Fonds

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

Recente artikelen