Brein ISAF-militair is jaar na Uruzgan hersteld

Array

Ze zijn een jaar terug uit Afghanistan en de stress is uit hun hoofd. De hersenen van de militairen van de ISAF-missie in Uruzgan zijn tot rust gekomen, blijkt uit herhalingsonderzoek in het Nijmeegse Donders Instituut. Vlak na terugkeer van uitzending waren de alarmcentra in de hersenen van de militairen verhoogd actief. Begin januari kwamen al de resultaten van het eerste onderzoek naar buiten. Toen bleek dat de amygdala – het hersengebied dat de stressrespons reguleert – van de militairen verhoogd actief. De herhalingsmeting na een jaar wijst uit dat dit deel van de hersenen zich volledig heeft hersteld naar de situatie van voor de uitzending. Geen van deze militairen ontwikkelde PTSS-klachten.

‘Het is wel zo dat de manier waarop dat alarmcentrum wordt gereguleerd blijvend lijkt te zijn veranderd door de opgedane ervaringen. Wat dat betekent voor de reactie van de hersenen op een volgende stressvolle situatie weten we nog niet precies’, aldus Guido van Wingen, eerste auteur van het onderzoek..

Eerste goede studie
Het is voor het eerst dat dat de effecten van oorlogsstress zo goed gecontroleerd zijn onderzocht. Anderhalf jaar werd een groep van 36 militairen onderzocht die deelnamen aan de ISAF-missie in Afghanistan. Voor en na deelname aan de missie werd hun hersenactiviteit gemeten en vergeleken met een even grote controlegroep van militairen die in de kazerne bleven. De onderzoekers zijn nog bezig met de analyse van de veranderingen in het korte- en lange-termijngeheugen van deze soldaten.

Samen met defensie
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen in samenwerking met het Onderzoekscentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg in Utrecht en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry publiceert de resultaten 30 augustus online./ Iris Roggema

bron: Radboud Universiteit.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen