Vroege winterdepressie door slechte zomer

AMSTERDAM, Het slechte weer in juli en augustus met bijna 25% minder zonuren dan het langjarige gemiddelde zorgt ervoor dat de klachten van een winterdepressie zich nu al openbaren, veel vroeger dan gebruikelijk. .

Aanhoudende vermoeidheid, somberheid, een overmatige behoefte aan slaap en ondanks voldoende slaap niet uitgerust wakker worden zijn klachten waar de laatste weken al veelvuldig over wordt geklaagd, aldus René van Klaveren van”Goodlite lichttherapie” . Het bedrijf,  gespecialiseerd in lichttherapieadvies en lichttherapielampen die het ‘tekort aan licht’ bij een  “Winterdepressie en lichttherapie” kunnen aanvullen, verkocht in augustus net zoveel lampen als traditioneel in oktober, het normale begin van het winterdepressieseizoen.

Licht en gezondheid

Blootstelling aan voldoende daglicht is zeer belangrijk voor de aansturing van de biologische klok van het lichaam, het bioritme.  Deze lichaamsklok stuurt een groot aantal biologische processen in het lichaam aan, waaronder het slaap-waakritme, eetlust en stemming. Bij onvoldoende blootstelling aan natuurlijk licht kan de biologische klok ontregeld raken met de klachten als een winterdepressie tot gevolg.

Lichttherapie

Lichttherapie is een natuurlijke en effectieve behandeling om deze klachten tegen te gaan. Lichttherapie maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde en is als eerste-keuze behandeling van winterdepressie opgenomen in officiele Nederlandse behandelrichtlijnen van huisartsen, psychologen en psychiaters. Lichttherapie wordt ook succesvol ingezet bij veel andere indicaties waaronder bepaalde slaaproblemen, jetlag, nacht- en ploegendiensten, burnout, Alzheimer, niet-seizoensgebonden depressie, pre- en postnatale depressie en menopauze.

bron: Goodlite

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen