Maasstad Ziekenhuis loog over bacterie

Array

Het Maasstad Ziekenhuis loog herhaaldelijk over de Klebsiellabacterie. Aldus vernam RTV Rijnmond van dochters van een patiente, mevrouw Trees Lokken. De dochters kregen afgelopen zomer te horen dat hun doodzieke moeder niet besmet was, maar afgelopen week meldde het ziekenhuis het tegendeel: “We hebben niet willens en wetens gelogen”, zegt het Maasstad zondag in een reactie.

De 75-jarige Rotterdamse blijkt één van de 28 mensen te zijn, wier dood in verband wordt gebracht met de Klebsiellabacterie. De bacterie zorgde er afgelopen zomer voor dat er allerlei maatregelen moesten worden genomen in het Maasstadziekenhuis. Trees Lokken werd daar op 15 april geopereerd.  Volgens een arts zou het “een gemiste kans” zijn, als ze zich niet liet opereren, zo vertellen haar dochters nu.


Één dag na de operatie leek Trees Lokken al snel te herstellen, maar het beeld sloeg daarna om. Ongerust informeerden de dochters bij artsen en verpleegkundigen of hun moeder wellicht besmet kon zijn met de veelbesproken Klebsiellabacterie. Dat werd ontkend. Donderdag 1 september kreeg Letty Lokken een telefoontje van het ziekenhuis, of ze wilde komen praten over de dood van haar moeder. “Oh, wist u niet, dat ze met de bacterie besmet was?”, vroeg een medewerkster.

Uit gegevens van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is nu duidelijk geworden, dat de patiente na de operatie tot twee keer toe positief getest was. Zij was dus wel degelijk besmet met de Klebsiellabacterie. Op 6 juni, de dag dat de doodzieke vrouw naar een verpleeghuis werd gestuurd om daar aan te sterken, was er een negatieve test. “Maar daar geloven we niets van” zegt Letty Lokken.

Deskundigen zeggen dat testresultaten pas betrouwbaar zijn, als er meerdere testen zijn uitgevoerd binnen een bepaalde periode. Letty Lokken vreest dat de laatste test bij haar moeder niet betrouwbaar was: “En dat betekent dat tal van mensen in aanraking zijn gekomen met mijn moeder en de bacterie, zonder dat die mensen dat wisten. Dan heb ik het niet alleen over de familie, maar ook over mensen in het verpleeghuis en de verpleegkundigen van de thuiszorg”.

De 43-jarige Rotterdamse wil nu de onderste steen boven hebben: “Het gaat ons nu om de waarheid. Die moet op tafel komen. En de mensen, die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten gestraft worden. Als we destijds wisten wat we nu weten hadden we fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van moeder. Nu stond ik drie uur voor haar dood nog eten bij haar naar binnen te proppen. Eten Ma, anders word je niet beter…”.

Het Maasstad ziekenhuis noemt het “verschrikkelijk”, wat er gebeurd is. Een woordvoerster zegt dat er niet willens en wetens gelogen is: “Wat er dan wel is gebeurd zullen wij de familie in een vervolggesprek uitleggen. Verder kunnen we er in het openbaar niks over zeggen, met het oog op het medisch beroepsgeheim”.
Bron: RTV Rijnmond

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen