TweeSteden ziekenhuis heeft borstkankerzorg op orde

Borstkankervereniging Nederland feliciteert het TweeSteden ziekenhuis omdat het ziekenhuis voldoet aan de Basiseisen van goede zorg in de Monitor Borstkankerzorg. De Monitor laat zien hoe de zorg in ziekenhuizen is georganiseerd. Door de feitelijke ziekenhuisinformatie te combineren met patientervaringen is het een uniek instrument.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg dit jaar aangescherpt. Door deze jaarlijkse aanscherping wil BVN een impuls geven om de kwaliteit van borstkankerzorg, vanuit patientperspectief, te verbeteren.
Mammapoli
Het TweeSteden ziekenhuis heeft een zogenaamde mammapoli of mammacare-polikliniek. De naam mammacare betekent letterlijk borstzorg. De mammapoli is er specifiek voor mensen bij wie een verandering of knobbeltje in de borst is opgemerkt. Patienten worden bijvoorbeeld naar de mammapoli doorverwezen door hun huisarts of via het bevolkingsonderzoek.

Korte wachttijd
Een afwijking in de borst kan kwaadaardig zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De tijd tussen het opmerken van de afwijking en de uitslag van het onderzoek is daarom voor veel mensen spannend. Het roept vaak veel vragen en onzekerheid op. We proberen dan ook op de mammapoli zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Na verwijzing proberen wij de patient binnen 2-3 werkdagen een afspraak te geven op de poli, waar de patient terechtkan voor een gesprek, lichamelijk onderzoek, een mammografie, echo en eventueel een biopsie. Dit doen we allemaal op dezelfde ochtend, zodat de patient snel weet wat er aan de hand is. In sommige gevallen is extra onderzoek nodig om een definitieve diagnose te stellen.

Samenstelling Mammateam
Op de mammapoli werken chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacare-verpleegkundigen, radiologen, pathologen, oncologen en radiotherapeuten. De chirurgen van de mammapoli zijn gespecialiseerd in het behandelen en opereren van patienten met borstaandoeningen.

Recente artikelen