Jongeren pakken geweld tegen vrouwen aan met WE CAN Young

Array
Dit is een origineel bericht van MOVISIE
Slaafse chicks in clips, jongens die vaak meer mogen dan meiden, geweld op internet en tv.jongeren die zich hieraan ergeren, kunnen nu echt wat doen. In Zwolle, Arnhem en Den Haag gaan jongeren onder de naam WE CAN Young zelf aan de slag om ongelijkheid tussen jongens en meiden en geweld tegen vrouwen en meiden aan te pakken. Het project is een initiatief van Importante en MOVISIE en vormt een onderdeel van ‘WE CAN end all violence against women’.

Van een graffiti wall tot een debatmiddag en van filmpjes op YouTube tot banners op hyves: bij WE CAN Young verzinnen jongeren zélf acties om anderen aan het denken te zetten over ongelijkheid, discriminatie van meisjes en geweld tegen meiden en vrouwen. Ze bedenken welke materialen er moeten komen, schrijven slogans en maken de ontwerpen. Hiervoor krijgen ze begeleiding van professionals. Een mooie kans om mee te werken aan een goed doel en tegelijkertijd hun cv te voorzien van een grote dosis ervaring op het gebied van organisatie, samenwerken, publiciteit en nieuwe media. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen meedoen. Zij kunnen zich aanmelden via www.wecan.nl/young. WE CAN Young volgen op de social media kan ook. Facebook: www.facebook.com/wecanyoung, Twitter: www.twitter.com/WECANYJonge changemakers
WE CAN Young is een onderdeel van ‘WE CAN end all violence against women’, een wereldwijde campagne die in 2004 is gestart in Bangladesh. Sinds maart 2009 loopt de campagne ook in Nederland. WE CAN werkt met changemakers. Mensen die zelf kleine en grote acties ondernemen. Om meer jongeren als changemaker te werven is WE CAN Young bedacht. Want wie weet beter wat jongeren aanspreekt dan de jongeren zelf? In de pilotfase kunnen 80 jongeren meedoen. Het is de bedoeling dat zij met hun acties weer andere changemakers werven, zodat uiteindelijk minstens 400 jongeren zich aanmelden als changemaker.

Wethouders als changemaker
De gemeenten Arnhem, Den Haag en Zwolle zijn coalitiepartner van WE CAN. Zij zijn hiermee aanjagers in hun regio en verantwoordelijk voor lokale coördinatie. Drie wethouders uit deze gemeenten hebben zich aangemeld als changemaker. In Arnhem is dat Luuk van Geffen (Onderwijs, Jeugdbeleid en Veiligheid), in Zwolle Nelleke Vedelaar (Welzijn, Maatschappelijke opvang en Cultuur) en in Den Haag Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport). Als changemaker gaan zij zich ook persoonlijk inzetten voor WE CAN Young.

Battle of the best
In elke stad wordt samengewerkt met (jongeren)organisaties. In Zwolle wordt WE CAN Young uitgevoerd door de GGD IJsselland daarin werkt zij samen met o.a. het jongerenwerk, voortgezet onderwijs en MBO-opleidingen. In Arnhem wordt samengewerkt met Upgrade4You en jongerencoaches van 2getthere en in de gemeente Den Haag doen stichting Formed en de Jongerenambassadeurs mee. Elke gemeente heeft een eigen invulling. Zo daagt Arnhem jongeren uit via een battle of the best om de beste changemakeractie te bedenken. In Zwolle kunnen jongeren hun actie terugzien in een reizende tentoonstelling en in Den Haag geven jongeren een duidelijke boodschap af met een tattoo-actie.

Uitvoering
WE CAN YOUNG is een initiatief van Importante en MOVISIE en wordt gefinancierd door ZonMw. MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling (www.movisie.nl) en Importante het Haagse projectbureau voor vrouwelijke ambitie (www.importante.nl). WE CAN Young valt onder ZonMw-programma Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin van ZonMW: http://www.zonmw.nl/vrijwilligeinzet
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen