Overgang en hartklachten

Engelse onderzoekers hebben berekend dat het risico op bepaalde hartziekten niet extreem stijgt tijdens de overgang. Maar met het ouder worden neemt de kans op hart- en vaatziekten wel toe. Tijdens en na de overgang moeten vrouwen extra alert zijn op signalen die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte.

Op meerdere websites verscheen gisteren het bericht dat er geen verband is tussen de overgang en hart- en vaatziekten. Wetenschappers concluderen in het vakblad British Medical Journal dat de kans op bepaalde hartziekten geleidelijk stijgt als je ouder wordt. Ze vonden geen aanwijzing dat de veranderende hormonen rond de overgang zorgen voor extra risico’s.

Alert blijven
Toch moeten juist vrouwen rond de overgang alert zijn op eventuele hart- en vaatklachten. Het Engelse onderzoek vertelt niet het hele verhaal. De wetenschappers keken alleen naar sterfgevallen als gevolg van zuurstoftekort in het hart, en bijvoorbeeld niet naar beroerte.

‘Eerder onderzoek keek naar àlle hart- en vaatziekten bij vrouwen’, vertelt Ank van Drenth, arts bij de Nederlandse Hartstichting. ‘Daaruit bleek dat vrouwen na de overgang een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten dan voor de overgang. Bij het ouder worden hebben vrouwen bovendien vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.’

Overgang of hartaandoening?
Ongemakken zoals abnormale moeheid, slecht slapen en kortademigheid – die veel voorkomen tijdens de overgang – kunnen ook wijzen op een hartaandoening. ‘Uiteraard kunnen zulke klachten heel goed te maken hebben met de overgang’, licht Van Drenth toe.’Ga bij aanhoudende klachten naar uw huisarts en bespreek uw zorgen. Zeker als hart- en vaatziekten voorkomen in de familie.’

Hormonen
Over de rol van vrouwelijke hormonen bij hart- en vaatziekten is nog veel onduidelijk. Mogelijk beschermen deze hormonen vrouwen voor de overgang tegen hart- en vaatziekten. Het nieuwe Engelse onderzoek suggereert dat dit niet het geval is, maar er is meer onderzoek nodig om hierover zekerheid te krijgen.

Meer onderzoek nodig
De Hartstichting maakt zich hard voor meer onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Volgende week start daarom een nieuwe campagne om aandacht te vragen hiervoor.

Lees meer
* Het nieuwe wetenschappelijke artikel (pdf, opent in nieuw venster)
* Risico’s voor vrouwen rond de overgang:
* Campagne ‘We hebben je hart nodig’

Bron: Nederlandse Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen