Risico medische aansprakelijkheid beter beheersbaar en verzekerbaar

Array

Aon introduceert Medische Aansprakelijkheid 2.0
Rotterdam, 7 september 2011 – Ziekenhuizen hebben meer mogelijkheden om hun aansprakelijkheidsrisico af te dekken. Verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon heeft daar een nieuwe aanpak voor ontwikkeld: Medische Aansprakelijkheid 2.0, gericht op het verbeteren van de verzekerings- en schadepraktijk rondom medische aansprakelijkheid.

De nieuwe aanpak biedt ziekenhuizen een op maat gemaakte verzekeringspolis, meer invloed op het schadeproces en maakt een proactieve, snelle benadering mogelijk van patienten die gedupeerd zijn als gevolg van medisch handelen. Patienten die een klacht of claim hebben lopen, weten daardoor sneller waar ze aan toe zijn.

Meer keuze
Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren te weinig keuze gehad ten aanzien van hun aansprakelijkheidsverzekeraar en de wijze van afhandeling van claims, stelt Pieter Dijkstra, Executive Account Director bij Aon Gezondheidszorg. “Hoewel ziekenhuizen eindverantwoordelijk zijn voor een correcte behandeling van klachten en claims, zijn zij daarin afhankelijk van hun verzekeraar. Het aanbod van verzekeraars is beperkt, waardoor ziekenhuizen tot op heden weinig keuzemogelijkheden hebben in de wijze waarop ze aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren en hoe zij schadeclaims afhandelen.”

Om Medische Aansprakelijkheid 2.0 mogelijk te maken, heeft Aon intensief overlegd met verzekeraars in binnen- en buitenland om deze te interesseren voor de Nederlandse ziekenhuizen. Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels meerdere verzekeraars bereid zijn ziekenhuizen te verzekeren voor medische aansprakelijkheid. Voor het verzekeringsconcept Medische Aansprakelijkheid 2.0 is op basis van voorwaarden, premie en expertise gekozen voor een gerenommeerde internationale verzekeraar. De Nederlandstalige en ziekenhuisspecifieke verzekeringsvoorwaarden zijn opgesteld door Aon Nederland.

Meer controle op het schadeproces
Het nieuwe verzekeringsconcept biedt ziekenhuizen meer keuzemogelijkheden. Zo bepalen zij zelf de hoogte van het eigen risico en het verzekerde bedrag. Ook bij een aansprakelijkheidsclaim is het ziekenhuis degene die de werkwijze voor een belangrijk deel bepaalt. In samenwerking met een expertisebureau kunnen veel van de claims intern worden afgehandeld. “Het behandelen van claims wordt daarmee een verlengstuk van de klachtenbehandeling, die het ziekenhuis ook zelf uitvoert,” aldus Dijkstra.

Uitgebreide ondersteuning voor ziekenhuizen
Medische Aansprakelijkheid 2.0 biedt meer dan een verzekeringsoplossing. Het webbased claimsmanagementsysteem ‘Healthcare RiskConsole’ maakt het mogelijk om het gehele schadeproces van melding tot regeling, digitaal plaats te laten vinden. Dit verkort de doorlooptijd van het schadeproces aanzienlijk. Daarnaast ondersteunt Aon de ziekenhuizen met het verder uitbouwen van hun veiligheids- en risicobeheersingsprogramma’s tot een geïntegreerd risicomanagement systeem. “Investeren in risicomanagement leidt tot een beter imago, verzekerbaarheid en verbetering van de concurrentiepositie,” aldus Dijkstra. Aon heeft een gespecialiseerd team beschikbaar om de ziekenhuizen met raad en daad bij te staan rondom alle aspecten van Medische Aansprakelijkheid 2.0.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn clienten. In Nederland heeft Aon 10 kantoren met 1.900 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 59.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiele dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiele en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Aon is hoofdsponsor van Manchester United, lees hierover op www.aon.com/unitedin2010.

Meer informatie over Aon: www.aon.nl.

Bron: Aon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen