VUmc krijgt uniek PET / MRI centrum

Array

Rond 2015 moet het zover zijn: dan wil VUmc alle activiteiten die te maken hebben met beeldvormende technieken samen in één, nagelnieuw VUmc Imaging Center Amsterdam onderbrengen. Het gebouw zal verrijzen aan de Van der Boechorststraat en aansluiten op het ziekenhuis. De eerste stap hiertoe is gezet nu de raad van bestuur akkoord is met de bouw van een PET/MRI centrum binnen VUmc. Een uniek centrum in Nederland.

Een combinatie van een PET- en CT scan bestaat al. Daar voegt VUmc in samenwerking met Philips nu een PET/MRI-combinatie aan toe. De PET/MRI maakt gelijktijdig beelden van zowel de anatomie van de patient als de biologie van de tumor of aandoening. Daarnaast kan met deze scanner het gedrag en de effectiviteit van medicijnen in beeld worden gebracht.

Eerste ziekenhuis
“We zijn heel erg blij dat we, vooruitlopend op het VUmc Imaging Center, alvast een PET/MRI centrum kunnen bouwen. We zijn straks het eerste ziekenhuis in Nederland die een PET/MRI heeft, daarmee hebben we patienten veel te bieden”, aldus Guus van Dongen, die samen met Rafael Smit van divisie V en Anton Ussi van TTO leiding geeft aan het project.

Beeldvorming speelt een steeds belangrijkere rol in alle stadia van een behandeling. Van de eerste diagnose en het vaststellen van een behandelplan, tot het volgen van de therapie. En ook bij het vaststellen van de effectiviteit van een behandeling en de agressiviteit van de ziekte is imaging essentieel. Daarnaast kan met dergelijke scanners het gedrag en de effectiviteit van medicijnen in beeld worden gebracht. “Een diagnose is dus beter en sneller te stellen en we kunnen patienten steeds beter therapie op maat bieden. Dit geldt niet alleen voor kankerpatienten, de PET/MRI wordt ook belangrijk bij onderzoek en behandeling van neurologische- en cardiologische ziektebeelden.”

Potentie
Het PET/MRI centrum vraagt een investering van zo’n 12,5 miljoen euro, die vrijwel volledig uit grote subsidies is verkregen. “Gelukkig heeft onder andere de overheid het belang van een PET/MRI centrum op waarde geschat. De provincie en de stad Amsterdam hebben grote subsidies verleend. Heel belangrijk, want in deze tijd van bezuinigingen is er binnen VUmc geen mogelijkheid om dit centrum uit reguliere middelen te financieren.” Verder wordt er nauw samengewerkt met Philips en farmaceut Roche. Samen met hen worden imaging apparatuur en medicijnen verder ontwikkeld.
“Dat we met zulke innovatieve (inter)nationale bedrijven samenwerkingsovereenkomsten hebben kunnen sluiten, zegt genoeg over de potentie van de imaging activiteiten van VUmc. We willen een leidende internationale positie op het gebied van imaging innemen en we zijn goed op weg.” Het PET/MRI centrum komt bovenop de afdeling radiotherapie aan de Amstelveenseweg en zal midden 2012 klaar zijn.

Edith Krab
bron: Tracer

Recente artikelen