Dierproeven: Nijmeegse oproep tot cultuurverandering

Array

Op het wereldcongres over alternatieven voor dierproeven, onlangs gehouden in Montréal, Canada, hebben prof.dr. Merel Ritskes, directeur van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van het UMC St Radboud en dr. Marlies Leenaars, proefdierdeskundige, een oproep gedaan om de cultuur rondom dierproeven wereldwijd aan te passen. Het gaat om veranderingen in de planning, de uitvoering, de rapportering, het reviewen en het vertalen van de uitkomsten van dierproeven naar de praktijk. De oproep is als Montréal Declaration unaniem door het congres aangenomen.

Alleen dierproef als het niet anders kan

De Montréal Declaration is gebaseerd op de drie V’s: Vermindering, Verfijning en Vervanging van dierproeven. In de verklaring zeggen dierproefcentra wereldwijd toe de drie V’s nog beter te implementeren door vooraf eerst systematisch gedegen literatuuronderzoek uit te voeren. Een dierproef mag alleen uitgevoerd worden als de literatuur uitwijst dat de studie nog niet elders is uitgevoerd, dat het niet op een andere manier kan, en als onderzoeken waar mogelijk gecombineerd worden om het aantal benodigde dieren te verminderen. Het CDL in Nijmegen werkt al geruime tijd op deze manier. Mede daardoor is het proefdiergebruik daar de afgelopen vijf jaar met 37 procent gedaald.

Marlies Leenaars zegt: “We zijn natuurlijk heel blij dat zoveel vakgenoten de door ons opgestelde verklaring onderschrijven. De komende tijd gaan wij ons inzetten om hem nog bekender te maken, onder andere door volgend jaar een internationaal congres te organiseren met een workshop `train the trainer.’

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen