Geneesmiddelen vinden in de biomedische databerg

Array

Text mining the biomedical literature for application to drug discovery
De biomedische literatuur vormt een belangrijke bron van kennis over de functie van genen en over hoe genen cellulaire processen beïnvloeden en reguleren. Onmisbare informatie voor onderzoek naar nieuwe medicijnen, maar het vergaren van deze kennis is tijdrovend: de hoeveelheid informatie is overweldigend.
Raoul frijters automatiseerde het zoeken in biomedische literatuur. CoPub kan de benodigde, relevante informatie automatisch uit de literatuur filteren met behulp van text mining. Hij zette CoPub in voor toxiciteitsstudies om eventuele (ongewenste) bijeffecten van kandidaat medicijnen in kaart te brengen, en bleek in staat om de werkingsmechanismen voor groepen van stoffen te kunnen beschrijven. Daarnaast werd in een andere studie aangetoond dat het mogelijk is om met de CoPub database nieuwe toepassingen voor bestaande geneesmiddelen te voorspellen.
Biografie
Raoul Frijters (Etten-Leur, 1975) studeerde Biochemie aan het Hoger Laboratorium Onderwijs en werkte als research analist moleculaire biologie op de Experimentele Hepatologie afdeling gewerkt in het AMC Lever Centrum (ALC) te Amsterdam. Ondertussen deed hij een studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam, gevolgd door een  master Bioinformatica in Wageningen (cum laude)  behaalde. Zijn promotieonderzoek bij het Centre for Molecular and Biomolecular Informatics (CMBI) van de Radboud Universiteit Nijmegen vond plaats in samenwerking met MSD (voormalig Organon en Schering-Plough).  Sinds mei 2010 is Frijters werkzaam als bioinformaticus bij Skyline Diagnostics te Rotterdam, waar hij betrokken is bij het ontwikkelen van diagnostische testen voor kanker.
Datum: vrijdag 16 september 2011
Tijd10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendus: de heer ir. R.J.J.M. Frijters
Promotors: prof. dr. J. de VliegCopromotorsdr. W. Alkema
Titel promotie: Text mining the biomedical literature for application to drug discovery

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen