Psychische klachten na pre-screening erfelijke kanker

Array

Tumoren van patienten jonger dan vijftig jaar en gediagnosticeerd met darmkanker worden na hun operatie meteen getest op een verhoogd risico op erfelijke kanker. Dit staat vermeld in de meest recente landelijke richtlijn erfelijke darmkanker. De uitslag van de test en een eventuele aanbeveling voor erfelijkheidsadvies volgt kort op de diagnose kanker. De belangrijkste vraag in dit onderzoek was daarom of deze nieuwe procedure leidt tot ernstige psychische klachten. Via een literatuurstudie, interviews en vragenlijsten werd een antwoord gezocht op deze vraag. Het blijkt dat de procedure over het algemeen niet leidt tot ernstige psychische klachten. Een subgroep ervaart wel ernstige psychische klachten. Dit zijn met name vrouwelijke patienten, evenals patienten met weinig sociale steun, met familiecommunicatieproblemen en die met een hoge kankerrisico-perceptie. Voor deze kwetsbare groepen patienten zou voldoende aandacht moeten zijn.
Biografie
Karin Landsbergen (Rotterdam, 1965) studeerde Biologie in Nijmegen. Ze rondde eveneens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen cum laude af. Vanaf 2001 werkt Landsbergen als maatschappelijk werker op de Polikliniek Familiaire Tumoren van de afdeling Klinische Genetica van het Radboud. Hier begeleidt ze patienten en families met een erfelijke vorm van kanker.

Datum: vrijdag 16 september 2011
Tijd:12:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. K.M. Landsbergen
Promotors: prof. dr. N. Hoogerbrugge, prof. dr. J.B. Prins
Titel promotie: Psychological impact of genetic testing for lynch syndrome in new patients with colorectal cancer and educational-support groups for female BRCA-mutation carriers

Bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen