NPCF-reactie op concentratie specialistische zorg
ArrayPatienten kunnen in de toekomst in minder ziekenhuizen terecht voor complexe en weinig voorkomende operaties.
Vandaag publiceert de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) nieuwe kwaliteitsnormen. Behandelingen van vaatziekten, overgewicht en kanker mogen daardoor straks niet meer in alle ziekenhuizen door chirurgen worden gedaan.
Patienten zullen daardoor soms verder moeten reizen om kwalitatief de beste zorg te krijgen. De NPCF vindt deze ontwikkeling ook in het belang van de patient.
‘Zorg dichtbij als het kan, ver(der) weg als het beter is’
‘Als een chirurg een bepaalde complexe ingreep vaker uitvoert komt dat de kwaliteit ten goede’, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. ‘Op een aantal plekken de beste zorg leveren blijkt beter dan op alle plekken dezelfde zorg. Dat is dus in het belang van de patient’. De NPCF benadrukt wel dat de voor- en nazorg van een ingreep mogelijk moet zijn in de buurt van de patient. Ook moet rekening worden gehouden met de behoeften van ouderen, mensen met chronische aandoeningen, co- en multimorbiditeit en mensen met zeldzame aandoeningen.
De NPCF pleit er verder voor dat de prestaties van artsen en ziekenhuizen nog transparanter worden. Voor de patient moet duidelijk zijn wat de kwaliteit is van een zorgverlener. Die informatie moet veel beter voorhanden komen. ‘Het moet patienten duidelijk worden voor welke ingreep ze verder moeten reizen en waarom dat is,’ zegt Wilna Wind. ‘Dat is patienten nu nog niet altijd duidelijk en dat wekt onnodige bezorgdheid.’
De nieuwe kwaliteitsnormen van de chirurgen komen de kwaliteit van de zorg verbeteren. Maar de NPCF wil dat medische beroepsgroepen en patientenorganisaties samen de normen opstellen, gebaseerd op zowel zorginhoudelijke kwaliteit en volume als op kwaliteit van leven. Het gaat niet alleen om of een operatie succesvol is maar ook hoe een patient en zijn naasten weer verder kunnen met hun leven. De NPCF vindt dat patienten ook moeten kunnen kiezen voor een behandeling die mogelijk minder effectief, maar ook minder belastend is.
Bron: Nederlandse Patienten Consumenten Federatie