Stop de Stapeling: de gevolgen in beeld

0
213

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
Tijdens de manifestatie Stop de Stapeling vroegen patienten en patientenorganisaties gisteren aandacht voor de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. CG-raad, Per Saldo, Platform GGZ, de NPCF en nog veel meer maatschappelijke organisaties uitten hun grote zorgen. Ook patienten lieten zich horen en maakten duidelijk hoe hard ze getroffen worden door de plannen van het kabinet.

Saskia Kuipers is één van de gedupeerden. Zij is niet in staat om zich aan te sluiten bij de manifestatie in Den Haag, maar ze is een van de velen voor wie het leven straks ingrijpend verandert. Saskia Kuipers: ‘Ik vind dat, naast het rolstoelafhankelijk worden, de afbraak van het PGB de meest ingrijpende gebeurtenis in mijn leven is. Hoewel ik rolstoelafhankelijk ben, kan ik mij in het dagelijks leven goed redden dankzij Yunah, mijn Service dog, en mijn twee hulpen. Mijn beide hulpen zijn zussen van elkaar, die mij al 15 jaar verzorgen en met het huishouden helpen.

Afscheid na vijftien jaar
Het ergste dat mij kan overkomen is hun hulp te moeten missen. En dat is precies wat nu gaat gebeuren. Ik kan de zussen nog maar tot 2014 betalen vanuit mijn PGB. Daarna moet ik de zorg afnemen van een thuiszorgorganisatie. Ik moet dus afscheid nemen van de zussen die mij al jarenlang zo geweldig helpen, die mij en mijn aandoening als geen ander kennen, die flexibel zijn, die alles voor mij doen wanneer dat nodig is.

Ik heb met een thuiszorgorganisatie gebeld en gevraagd of beide zussen bij hen in dienst kunnen komen. Dat kan wel, maar ze moeten dan diploma’s hebben. Voor douchen is een diploma nodig en voor het aan/uittrekken van steunkousen ook. Ze zouden dan, alleen voor mij, twee jaar lang ‘s avonds een opleiding moet volgen, terwijl ze al precies weten welke zorg ik nodig heb en dat uitstekend weten te geven. Ze weten hoe mij te douchen zonder dat mijn gewrichten uit de kom raken, daar hebben ze echt geen tweejarige opleiding meer voor nodig.

Eigen regie verliezen
Omdat de zusjes twee soorten zorg geven, huishoudelijk hulp en persoonljke verzorging, kan er flexibel gewerkt worden. Als ze om 8 uur komen en ik ben er nog niet aan toe om uit bed te gaan, doen ze eerst huishoudelijke klussen. Dat kan niet als ik afhankelijk word van een thuiszorginstelling. Dan komen er verschillende mensen voor de verschillende taken. Dan kan ik niet meer heel acuut hulp regelen als dat nodig is. En als het niet goed met mij gaat, komt er nooit meer iemand even extra bij mij kijken of een bordje warm eten brengen.

Hun zorg kwijtraken betekent de regie over mijn eigen leven kwijtraken. Op een hele basale manier zoals bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen hoe laat ik gedoucht word. Ik wil hun zorg niet kwijt, maar ik zal wel moeten.

Stapeling van maatregelen
Helaas zal ik ook op andere manieren de gevolgen ondervinden van de bezuinigingen. Zo is bijvoorbeeld de toekomst van hulphonden onzeker, de verhoogde zorgpremie en het eigen risico dat weer hoger is geworden, het verminderen van de huur- en zorgtoeslag, een verhoging van de eigen bijdrage zittend ziekenvervoer, vermindering van het wtcg en ga zo maar door, maken dat ik grote zorgen heb over mijn financiele situatie. Ik hoop dat het kabinet haar ogen en haar hart opent…’