Paracetamol na operatie even effectief als morfine

Array

Pijnbestrijding bij kleine kinderen mogelijk zonder bijwerkingen
Paracetamol via het infuus is een goed alternatief voor morfine na een grote operatie bij kleine kinderen. De pijn na de operatie wordt even effectief bestreden en paracetamol kent veel minder bijwerkingen. Dit en meer concludeert arts-onderzoeker Ilse Ceelie van de afdeling kinderheelkunde in het Erasmus MC – Sophia in haar proefschrift. Ceelie promoveert op 30 september.

Wereldwijd krijgen duizenden jonge kinderen na een operatie standaard morfine toegediend als pijnbestrijding. Dit ondanks het feit dat morfine zeker bij de allerjongsten (onder de leeftijd van een jaar) veel bijwerkingen kan hebben, zoals verminderde ademhaling, lage bloeddruk, darmverstopping en stuipen. Daarnaast is nog weinig bekend over de effecten van morfine op de lange termijn.

Ceelie onderzocht of paracetamol adequaat kan worden ingezet als pijnbestrijding na een operatie. Paracetamol heeft niet zulke ernstige bijwerkingen als morfine. Bij volwassen patienten die paracetamol via een infuus krijgen toegediend blijkt minder morfine nodig te zijn voor goede pijnstilling, aanleiding voor Ceelie om het gebruik bij jonge kinderen te onderzoeken.

De helft van de kinderen kreeg alleen paracetamol via een infuus als eerste middel tegen de pijn na operatie; de andere helft (de controle groep) kreeg morfine als eerste middel toegediend. Mogelijke pijn werd nauwlettend geobserveerd met behulp van leeftijdspecifieke pijnschalen. Bij verdenking op pijn werd er morfine toegediend in zowel de morfine- als de paracetamolgroep.

Kinderen uit de paracetamolgroep hadden net zo weinig pijn als kinderen in de morfinegroep. De totale hoeveelheid extra toegediende morfine verschilde niet tussen de beide groepen. De kinderen die paracetamol kregen, hadden dus in totaal veel minder morfine nodig dan de kinderen die alleen morfine kregen.

Ceelie: “Wereldwijd is dit een belangrijke stap voorwaarts, vooral ook onder omstandigheden waarbij intensive care bewaking na een operatie niet voorhanden is.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen