Joost Witlox winnaar 21e Pieter van Foreestwetenschapsprijs

Drie genomineerden hielden woensdag 21 september een bevlogen pleidooi over hun onderzoek. Ingrid van Haelst (ziekenhuisapotheker), Dominic Snijders (longziekten) en Joost Witlox (onderzoeker/psycholoog bij de afdeling geriatrie) presenteerden in slechts 15 minuten tijd de highlights van hun wetenschappelijke onderzoek. Uiteindelijk besliste de jury en kwam Witlox als beste uit de bus.

Delier: alleen een marker?
Witlox trok al eerder de aandacht met zijn publicatie in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift de JAMA. Maar ook voor het publiek in MCA bracht hij duidelijk over het voetlicht dat de gevolgen van een delier groter kunnen zijn dan van te voren werd aangenomen. Met zijn onderzoek toont Witlox aan dat bij patienten die in het ziekenhuis een delier hebben gehad, er een toename is van de mortaliteit, er gevolgen zijn voor het zelfstandig functioneren van de patient als hij weer thuis is en dat de kans op dementie toeneemt.

Wat vond de jury?
De jury oordeelde dat het onderwerp van deze studie zeer belangrijk is in een verouderende bevolking, die vaker in het ziekenhuis terecht komt en een groot risico op delier loopt. Het gaat om een studie in de lijn van het eerdere delieronderzoek in het MCA dat door Kees Kalisvaart is gestart en nu na zijn vertrek met verve wordt voortgezet. Daarbij gaat het hier om een meta analyse die bewijst dat deze vorm van onderzoek inmiddels is geaccepteerd als een volwaardige wetenschappelijke activiteit, waardig voor een publicatie in de JAMA. Onderzoeken Snijders en Van Haelst
D. Snijders deed onderzoek naar het toedienen van antibiotica met en zonder steroïden aan patienten die buiten het ziekenhuis een longontsteking hadden opgelopen. “Een klinisch zeer relevante vraag, gezien het steeds meer toenemend antibiotica gebruik en alle risico’s van dien. Het onderzoek is goed gefocust en met een solide design geheel uitgevoerd in het MCA”, aldus de jury. Met name omdat patienten die antibiotica met steroïden krijgen toegediend sneller koortsvrij zijn, lijkt dit het juiste medicijn. Het onderzoek van Snijders toont aan dat het niet zo eenvoudig ligt en dat de longontsteking niet eerder verholpen is.

Van Haelst verdiepte zich in de gevolgen van antidepressiva op bloedverlies tijdens operaties. Psychiatrische patienten slikken serotonerge antidepressiva en dit zou kunnen leiden tot een groter bloedverlies tijdens de operatie of een grotere noodzaak om achteraf een bloedtransfusie toe te dienen. Het onderzoek toonde aan dat dit niet het geval is. Bij het onderzoek waren veel partners uit het MCA en daarbuiten betrokken, waaronder de anesthesiologen. Wetenschapslezing
De Pieter van Foreest wetenschapslezing werd dit jaar uitgesproken door dr. M.J.H.(Marcel) Kenter, algemeen secretaris van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Dr. Kenter wist de zaal te boeien met een verhaal over de veiligheid van proefpersonen bij wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Medisch Centrum Alkmaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen