Onderzoek naar farmaceutische lobby

De Nos bericht dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol van de farmaceutische industrie tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer toegezegd. De PVV, PVV en SP willen weten of er invloed is geweest van de farmaceutische lobby bij het besluit om 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep aan te schaffen.

Advies
In 2009 brak de Mexicaanse griep uit en besloot de toenmalige minister van Volksgezondheid Klink op basis van een advies van de Gezondheidsraad om een groot deel van de Nederlandse bevolking te laten vaccineren.Het virus bleek aanvankelijk veel milder dan gevreesd en daardoor werd meer dan de helft van de vaccins uiteindelijk vernietigd.
“Wij twijfelen aan de onafhankelijkheid van de adviezen,” zegt het PVV-Kamerlid Gerbrandts. Volgens het SP-Kamerlid Van Gerven had de industrie bij de pandemie alleen oog voor het eigen belang.

Goedkoper
De vaccins kostten ongeveer zeven euro per stuk. De Kamer wil ook weten of het goedkoper had gekund en hoe het besluit om te kopen tot stand is gekomen.

Volgens minister Schippers had zij hetzelfde gedaan als haar voorganger Klink. “Er was een zwaar tekort aan vaccins en iedereen wilde ze hebben,” aldus de minister. “Dan kun je afhaken of je er mokkend bij neerleggen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen