Digitaal dagboek van COPD patiënten functioneert uitstekend

Array

Op de website www.mijncopdonline.nl. kunnen COPD-patienten van longarts Dr. T.H. Mennema-Vastenhout een dagboek bijhouden. Het dagboek bevat (a) een gestructureerd logboek met de CCQ, het zelfmanagementplan, persoonlijk doel en medicatiegebruik, (b) een algemeen medicatie dossier waarin alle geneesmiddelen genoteerd kunnen worden , (c) voortgangsrapportages op basis van de antwoorden en (d) eConsult module.

Door het invullen van het dagboek kunnen patienten meer ziekte-inzicht krijgen: in welke situatie hebben zij meer last, en wanneer minder. In overleg met de arts/longconsulent  kunnen gerichte acties voor specifieke situaties worden toegevoegd. Zo worden ziekte-inzicht en zelfmanagement gestimuleerd. De arts/longconsulent kunnen online meekijken en bespreken tijdens de consulten de voortgang. Voor vragen tussendoor is er het e-Consult. Curavista ontwierp de software voor dit dagboek.

Longarts Mennema en haar medewerkers bieden sinds oktober 2010 actief het internetdagboek aan COPD patienten  aan. Dit gebeurt op 3 manieren: (a) aanmelding tijdens het spreekuur door de longconsulent (b) uitnodiging per brief (c) door patienten zelf via de website van het ziekenhuis. De longconsulent bespreekt met de patient wat realistische doelen zijn, wanneer iemand  klachten heeft en wat dan de acties zijn. Deze gepersonaliseerde doelen en zelfmanagement-acties komen in het zelfmanagement-plan. Vult de patient thuis het dagboek in, dan komen automatisch (op basis van de antwoorden) de afgesproken acties in beeld.

Thans nemen veertig patienten deel aan het programma. Leeftijd en geslacht volgt de normale verdeling van de totale populatie in het Havenziekenhuis. 75% van de deelnemers vult het dagboek met enige regelmaat in. De mate van invullen verschil sterk per individu (1 keer per half jaar tot 2 keer per week). Twaalf deelnemers maakten gebruik van het eConsult en stelden samen 38 vragen.

Al deze informatie en discussie daarover is aan de orde op het jaarlijkse COPD-congres, dat het Julius Centrum dit organiseert op vrijdag 14 oktober op de Universiteit Utrecht. Longarts Mennema houdt dan een inleiding over haar dagboek initiatief.  De congrescommissie koos haar voorstel om een lezing te houden uit een totaal van twaalf inzendingen. Voor de overige inleidingen op het congres hebben wij vooraanstaande inleiders uit de (inter)nationale wereld van wetenschap, beleid en patientenbeweging uitgenodigd. Maar er staan dus ook vooraanstaande longartsen uit het veld op het podium. Wilt u naar dit congres? Wit u uw kennis in één dag opfrissen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure en meld u aan. Kom naar dit voor vele beroepen geaccrediteerde congres.  Reeds 150 professionals meldden zich  aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen