Late diagnose voor kankerpatiënten is meestal niet te vermijden

Guus Schrijvers opende de Nieuwsbrief 451 van 4 september van het Julius Centrum met het bericht ‘Late diagnose voor vele kankerpatienten’ (zie www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwbrieven’.   Hij pleitte daarin voor nader onderzoek naar patient’s delay, doctor’s delay en system’s delay.

Radioloog Louis Meiss van het Meander Medisch Centrum te Amersfoort las het bericht en waarschuwt: ‘wat onjuist is, is het feit dat er een groot efficiency delay is bij ziekten als longkanker en pancreascarcinoom. Het grootste probleem is heel anders: onze diagnostische tools schieten ver tekort.

De successen van mamma carcinoom en huidkanker zijn vooral te wijten aan de goede diagnostische mogelijkheden bij een laag tumorstadium. Dat ligt bij long-, pancreas-, oesophaguskanker en andere tumoren heel wat minder goed. ( ?) Het pleiten voor efficiente zorg en streven naar een uitgebannen system delay is lovenswaardig. Maar dan graag wel met een realistischer verwachting. De symptomen voor de late tumoren die in het bericht staan, zijn te vaag; screening niet goed mogelijk bij de huidige stand der techniek en diagnostiek. Maar we komen steeds verder.’ tot zover Louis Meiss.

N.v.r.
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl