Tien portretten van men sen met schizofrenie

Boek : Meer dan dat…Tien portretten van men sen met schizofrenie
Dit is een origineel bericht van Vereniging Anoiksis
‘Het gaat niet om de diagnose maar of je op de goede manier behandeld wordt.’ (Carola van Alphen)
Op 10 oktober, World Mental Health Day, wordt het boek Meer dan dat… Tien portretten van mensen met schizofrenie gepresenteerd. Maarten Muis, cultureel antropoloog, interviewde tien lotgenoten over hoe zij de diagnose ervaren. Het zijn tien verhalen van mensen met de missie om het taboe op het hebben van deze psychiatrische diagnose te doorbreken. Met Meer dan dat… willen de initiatiefnemers, waaronder Vereniging Anoiksis, een meer waarheidsgetrouw beeld verspreiden van de 128.000 mensen in Nederland met de diagnose schizofrenie.

Meer dan een boek
Dit boek is meer dan alleen een boek. Het maakt onderdeel uit van een campagne om de stigmatisering van mensen met de diagnose schizofrenie tegen te gaan. Het boek laat de minder zichtbare ‘schizofrenen’ zien, die het gelukt is uit de vicieuze cirkel van psychose op psychose te breken en hun leven weer op orde te krijgen.

Ervaringsdeskundigen aan het woord
‘De hulpverlening zou mensen met schizofrenie vooral een perspectief moeten bieden. Hulpverleners moeten met de kwaliteiten van de patienten aan de gang gaan en niet met de beperkingen.’ (Henk Driessen)

Maarten Muis sprak onder meer met filmmaker Bas Labruyère en met beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker. Rotterdamse dichter Tarik Filali vertelt hoe hij probeert door te breken met gedichten en raps, ondanks de stemmen die hij hoort. Daarnaast zijn de geportretteerden werkzaam als ervaringsdeskundigen in de schizofrenie-zorg bij Vereniging Anoiksis, de Stemmenpoli van UMC Utrecht en een FACT-team in Delft. Fotografe Mona van den Berg zet de geïnterviewden krachtig op beeld. Meer dan dat… heeft veertien partners, organisaties zoals het Landelijk Platform GGZ en het kenniscentrum Phrenos, die het project steunen.

Presentatie World Mental Health Day
Op maandag 10 oktober vanaf 11 uur vindt de feestelijke lancering plaats op de Simon Carmiggelt-boot in Amsterdam (Watertaxi-steiger voor CS). De pers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een exemplaar van het boek. Maar wees er snel bij, want vol=vol.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen