Universiteit Utrecht zoekt mee naar nieuwe generatie vaccins

EU investeert 30 miljoen euro in vaccinonderzoek 
De Universiteit Utrecht neemt deel aan een groot onderzoeksprogramma voor vaccinontwikkeling. Aan dit programma, Advanced Immunisation Technologies (ADITEC), werken wetenschappers mee van 42 onderzoeksorganisaties uit 13 landen. De Europese Commissie steekt 30 miljoen euro in ADITEC.

Bij de Universiteit Utrecht voert Willem van Eden, hoogleraar Immunologie bij de faculteit Diergeneeskunde en vaccinexpert bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding in Stockholm, het ADITEC-onderzoek uit. Onder zijn leiding ontdekte de Utrechtse onderzoeksgroep van Alice Sijts hoe je het cellulaire afweersysteem de onderdelen van ziekteverwekkers kunt laten herkennen.

Haar studie laat zien hoe de eiwitten van deze ziekteverwekkers worden verwerkt in geïnfecteerde individuen en hoe ze worden gedecteerd door de lymfocieten. In het ADITEC-project zal deze kennis benut worden voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor mensen. ‘We staan aan het begin van de ontwikkeling van een geheel nieuwe generatie vaccins’, aldus Van Eden. ‘Dankzij nieuwe technologieen kunnen we straks ziekten bestrijden waartegen tot nu toe nog geen remedie bestond.’

Veiliger en krachtiger
ADITEC moet resulteren in veiligere maar ook krachtigere vaccins tegen moeilijk te bestrijden infectieziekten, zoals tuberculose, malaria en AIDS, zo verduidelijkt Van Eden. Op termijn verwacht hij dat ADITEC ook vaccins oplevert tegen chronische aandoeningen, zoals allergie en auto-immuunziekten. Er is echter geen enkel laboratorium dat dergelijk geavanceerd vaccinonderzoek in zijn eentje kan uitvoeren. Dat is de reden dat de 42 onderzoeksinstellingen samenwerken onder de ADITEC-vlag.

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen