Informatieavond over borstkanker

Array

UMC St Radboud
Alles over borstkanker
Op dinsdag 11 oktober organiseren het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) en de Nijmeegse afdeling van Borstkankervereniging Nederland een informatieavond over borstkanker.

Er zijn lezingen en informatiestands en het gespecialiseerde RUCO- mammacare team staat klaar om vragen te beantwoorden. De avond is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Oktober is landelijk de maand van de borstkanker, er wordt breed aandacht gevraagd voor de ziekte. Direct definitief oordeel
Bij de mammapoli van het RUCO kunnen patienten vijf dagen per week terecht, na verwijzing van hun huisarts. De poli past sneldiagnostiek toe. Hierdoor heeft de patient dezelfde dag de uitslag en kan zij, indien nodig, binnen twee tot drie weken geopereerd worden. Bij de sneldiagnostiek gaat de patient ’s ochtends naar de poli voor een intake met de verpleegkundig specialist en een borstonderzoek. Vervolgens gaat zij naar de radiologie, voor een mammografie en echografie.

Als er geen afwijkingen zijn, kan de patient direct opgelucht naar huis. Als er wel iets verdachts gezien wordt, neemt de radioloog direct een biopt, waarna de patholoog het onderzoekt. De pathologen van het RUCO zijn als enigen in Nederland in staat om zowel de verkregen cellen (cytologie) als het weefsel (histologie) direct op afwijkingen te onderzoeken en binnen een halve dag een definitief oordeel te geven.

Een speciale werkgroep, bestaande uit een radioloog, patholoog, verpleegkundig specialist en chirurg, stelt vervolgens een behandelplan op, waarna het met de patient besproken wordt. De operatie kan binnen twee tot drie weken plaatsvinden. De borstkankerzorg van het RUCO is onlangs door Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) bekroond met een roze lintje.

Programma informatieavond
Waar en wanneer?
11 oktober, studiecentrum UMC St Radboud, route 77
Informatiestands
18.30 – 22.00 uur

Er is onder meer informatie over sneldiagnostiek, erfelijkheid en familiaire belasting, ondersteunende zorg voor jongvolwassenen, vermoeidheid en zorg voor allochtone patienten. Ook Borstkankervereniging Nederland is vertegenwoordigd.

Lezingen
19.00 – 19.30 uur:
Hormoontherapie door dr. Hanneke van Laarhoven, medisch oncoloog 19.30 – 20.00 uur:
Seksualiteit en intimiteit door drs. Marianne Vergeer, seksuoloog 20.30 – 21.00 uur:
Borstreconstructie door dr. Margrethe Schlooz, mammachirurg 21.00 – 21.30 uur:
Werken na kanker door mevr. Linde Bögemann, medisch maatschappelijk werker

Aanmelden
De toegang is gratis, maar aanmelden is wel nodig, via [email protected]. Graag in de mail vermelden met hoeveel personen u komt.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen