Grappig video over borstzelfonderzoek

Array

Zo’n 1 op de 8 vrouwen loopt elk jaar risico op borstkanker. Vertaald in cijfers zijn dat in Nederland ongeveer 12.000 gevallen per jaar. Maar ook al krijg je het niet zelf, je kunt er ook in je naaste omgeving mee te maken krijgen. Borstzelfonderzoek is een goede manier om je borsten te controleren om zo snel borstkanker op te sporen. Maar hoe zit het nou eigenlijk met borstzelfonderzoek? Wat is je risico en wat kun je zelf doen voor een vroege ontdekking? Meestal begint borstkanker met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleurveranderingen of structuurveranderingen kunnen een indicatie zijn voor borstkanker.Veel vrouwen ontdekken een ‘knobbeltje’ bij toeval. Anderen ontdekken het omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken. Deze komische video geeft uitleg.

Borstafwijkingen komen bij veel vrouwen voor en zijn meestal onschuldig en goedaardig, maar sommige worden veroorzaakt door kanker. Vrouwen die een knobbeltje of verdikking voelen in hun borst terwijl ze ongesteld zijn, kunnen even afwachten of dit nog aanwezig is na de menstruatie. In overige situaties doen vrouwen met een voelbare of zichtbare verandering aan/in hun borst er, ongeacht hun leeftijd, altijd verstandig aan om direct naar hun huisarts te gaan.
Naast de mogelijke voordelen van borstzelfonderzoek is er ook een nadeel. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken uiteindelijk vaker onnodig weefselonderzoek wordt gedaan. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken niet vroeger ontdekt. Iedere vrouw moet dan ook zelf de keuze maken of ze borstzelfonderzoek wil doen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen