20 Procent meer toestemming orgaan- en weefseldonatie

De aanwezigheid van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt tot 20 procent meer toestemming voor weefsel- en/of orgaandonatie. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De training en het onderzoek zijn mede gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Edith Schippers is tevreden met deze duidelijke uitkomst en pleit voor brede inzet van de training `Communicatie rond Donatie’ die ondertussen in 38 ziekenhuizen in het land worden gegeven.

De afgelopen jaren en ook dit jaar weer werkt het ministerie, samen met verschillende gezondheidsfondsen, aan het verhogen van het aantal donoren. “Duidelijk was dat in ziekenhuizen nog veel te vaak nee wordt gezegd door familieleden (tegen de 70%). Deze studie bevestigt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot meer toestemming. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een intensive care mensen hiervoor moeten opleiden. Je kan er namelijk mensenlevens mee redden”, vindt minister Schippers.

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie lag de toestemming van nabestaanden op ruim 57%. In de twee “controle” ziekenhuizen lag dit op 34% en 39%.

De training, ontwikkeld door de NTS, is gericht op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Informatie geven over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie is dan een taak maar zeker ook de emotionele begeleiding van familie.

bron: Rijksoverheid