Videoverslag Finale VoorGoedeZorg

De finale van VoorGoedeZorg is gewonnen door VMCA met I cook 4 you. De finale vond plaats op maandagavond 10 oktober in De Fabrique in Utrecht. De avond werd gepresenteerd door Jort Kelder. De jury bestond ondermeer bestaan uit: Cynthia Vogeler van het Ministerie van VWS,  Jancor de Boer van Mezzo en Conny Helder van Stichting Gezondheidscentrum Eindhoven.

De finalisten van de VGZ innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg presenteerden hun businesscase. De winnaar VMCA met I Cook 4 You won begeleiding bij de uitvoering van hun project: samen met VGZ wordt een projectteam opgezet die gaat helpen bij de ontwikkeling, uitvoering en implementatie van het mantelzorgidee. Scholieren koken voor mantelzorgers

I Cook 4 You is nu een regionale samenwerking tussen VMCA en scholen voor VMBO-onderwijs van de opleidingen Consumptief en Zorg en Welzijn in Almere. Leerlingen verzorgen onder begeleiding van een docent een dagverse maaltijd en brengen deze thuis bij de mantelzorger. De leerlingen krijgen door het persoonlijk contact meer binding met mantelzorgers in hun buurt.
‘Mantelzorgers hebben te maken met verschillende zorgtaken, vaak in combinatie met werk en gezin’, aldus Jos Alders van VMCA. ‘De impact van deze combinatie is groot. Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe en een van de terugkerende dagelijkse taken, het bereiden van een gezonde maaltijd, schiet er vaak bij in.’

Jury
In de wedstrijd stond het thema mantelzorg centraal. Tijdens de finale kregen de vijf genomineerde projecten ieder vijf minuten om hun idee pitchen, waarna het publiek en de jury kritische vragen mochten stellen. De jury, bestaande uit onder meer Cynthia Vogeler van het ministerie van VWS, Jancor de Boer van Mezzo en Conny Helder van Stichting Gezondheidscentrum Eindhoven, koos voor I Cook 4 You vanwege de maatschappelijke relevantie. Martin Bontje, lid van de Raad van Bestuur van VGZ en voorzitter van de jury: ‘De praktische aanpak en de uitnodiging om het project op te schalen, spraken ons daarnaast zeer aan’.


De vijf finalisten waren: VMCA, Minase Consulting, Callstera, Veerkracht Dichtbij en Stichting The Caretakers. De finale was op 10 oktober in De Fabrique in Utrecht. De wedstrijd en de setting zijn gebaseerd op het TV-programma Dragon’s Den.

  • VMCA met I cook for you (Almere)
    Praktische ondersteuning aan mantelzorgers door het bieden van een dagverse maaltijd aan huis door VMBO leerlingen van de opleidingen consumptief / zorg en welzijn.
  • Minase Consulting met de Dementie Experience (Tilburg)
    Een fysieke, mobiele, interactieve ruimte waarin (gezonde) mensen kunnen ervaren hoe de leefwereld van iemand met dementie eruit ziet.
  • Callstera met VGZ Belbericht (Badhoevedorp)
    Patienten worden automatisch gebeld met een zelf bepaalde vraag die betrekking heeft op hun zorgsituatie. Op basis van het antwoord op de vraag worden mantelzorgers en andere betrokkenen bericht via email, sms of telefoon.
  • Veerkracht Dichtbij met E-Veerkracht (Uden)
    Gemakkelijker communiceren met (nieuwe potentiele) mantelzorgers en andersom. Mantelzorg aan een bredere groep mensen vragen om hen in te zetten als secundaire mantelzorger. Via een website kunnen deelnemers oproepen plaatsen in een eigen mantelzorgnetwerk.
  • Stichting The Caretakers met Caire: caire is in the air (Rotterdam)
    Caire is een landelijk dekkend web- en mobiel platform dat mantelzorgers, patienten, vrijwilligers via een virtueel netwerk bij elkaar brengt. Caire is een plaats en tijd onafhankelijk platform dat (zorg) vraag en aanbod samenbrengt op basis van verschillende niveaus van ‘trusted circles’.
Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen