Biofarmasector zet de toon in r&d-investeringen

Array

De biofarmaceutische sector is verantwoordelijk voor bijna twintig procent van alle wereldwijde investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Van de tien bedrijven die het meeste geld in r&d steken, zijn vijf farmaceutische ondernemingen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het R&D Investment Scoreboard, een jaarlijkse publicatie van de Europese Commissie. Daarin worden de r&d-investeringen van de 1400 grootste en belangrijkste bedrijven overal ter wereld geanalyseerd, onder meer om te bezien hoe het is gesteld met het innovatieklimaat in de EU ten opzichte van andere delen van de wereld.

Biofarmabedrijven doen het traditioneel goed in de overzichten en dat is in 2011 niet anders. Het Zwitserse farmabedrijf Roche voert de lijst aan van bedrijven die het meest investeren in r&d. Roche stond vorig jaar nog op de tweede plaats en boekte in de afgelopen zeven jaar liefst zeventien plaatsen winst op deze ranglijst. Het bedrijf investeerde verleden jaar meer dan 7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling.

Collega-farmabedrijf Pfizer steeg van plaats 5 naar plaats 2 en volgt Roche op de voet. In de top-tien komen verder Merck & Co (MSD in Europa), Novartis en Johnson & Johnson voor, terwijl ook Sanofi, GSK, Eli Lilly, Bayer en AstraZeneca een hoge notering hebben op de ranglijst van topinvesteerders. In totaal staan niet minder dan vijftien farmabedrijven in de top-vijftig.

De opstellers hebben ook gekeken naar bedrijven die hun r&d-budgetten het sterkst lieten stijgen. Ook daar doen de farmaconcerns het goed: Merck & Co (+47 procent), Abbott (+35,7 procent) en Pfizer (+21,4 procent) staan in de hogere regionen, waar verder bedrijven als Google, LG en Samsung te vinden zijn.

Het totale aandeel van de farmasector in alle r&d-investeringen bedraagt 19,1 procent. Dat aandeel groeit, mede omdat bedrijven in deze sector hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de afgelopen twee jaren lieten groeien met ruim 5 procent (2009) respectievelijk ruim zes procent (2010). Andere sectoren die veel aan r&d doen, zoals de technologische hardware en de autoindustrie, zagen hun investeringen in de voorbije jaren juist dalen. Desondanks bepalen deze beide sectoren samen met farma en biotech meer dan de helft van alle r&d-investeringen die wereldwijd worden gedaan.

Het volledige rapport kunt u downloaden op de website van de Commissie

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen