Bepaling peptide verbetert diagnostiek en risico-inschatting hartinfarct

Array

Een dreigend hartinfarct komt veel voor en is verantwoordelijk voor veel ziekenhuisopnames en -sterfte. Het stellen van de diagnose, het schatten van het risico en het bepalen van de beste behandelmethode kan lastig zijn. Robert Riezebos beschrijft hoe de bepaling van een peptide (NT-proBNP) de diagnostiek en risico-inschatting bij deze aandoening kan verbeteren. De productie van dit peptide door de hartspier blijkt gerelateerd aan de ernst van de aandoening. Riezebos constateerde ook dat een acute dotterbehandeling meer schade aan het hart oplevert dan een behandeling die een dag wordt uitgesteld. Het lijkt erop dat medicatie een belangrijk preventief effect heeft. Bepaling van het peptide NT-proBNP verbetert de diagnostiek en risico-inschatting bij een dreigend hartinfarct. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Robert Riezebos. De productie van het peptide blijkt gerelateerd aan de ernst van de aandoening.

Proefschrift
Robert Riezebos promoveert 21 oktober op zijn proefschrift ‘Biochemical Risk Assessment and Invasive Strategies for Acute Coronary Syndromes without ST-Segment Elevation‘ aan de Universiteit van Amsterdam.

Vrijdag 21 oktober 2011, 12:00 uur

Promotie
Dhr. R.K. Riezebos/ Geneeskunde

Biochemical Risk Assessment and Invasive Strategies for Acute Coronary Syndromes without ST-Segment Elevation
Promotor
dhr. prof. dr. J.G.P. Tijssen en dhr. prof. dr. F.W.A. Verheugt (UMC St Radboud Nijmegen)
Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam
Bron: Universiteit van Amsterdam
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen