GGD: Geen intensieve veehouderij binnen 250 meter tot woonkernen

Array

GGD Nederland heeft in een reactie op het rapport van de commissie Alders “Van mega naar beter” over de maatschappelijke dialoog megastallen gesteld dat de huidige wet- en regelgeving niet toereikend is voor het beschermen van de volksgezondheid.

GGD Nederland vindt dat de intensieve veehouderij moet worden gekenschetst als een industriele bedrijfstak, waar hoge eisen worden gesteld aan de bedrijfsvoering. Daar hoort ook een advies over een gezonde afstand tussen bedrijven en woonkernen bij. Wij pleiten er voor dat er bij nieuwbouw en planontwikkeling van bedrijven en woningen een afstandsnorm wordt gehanteerd van 250 meter. Bij een afstand tot 1000 meter moet er een gezondheidsadvies worden meegenomen bij de vergunningverlening tot uitbreiding.

Gezondheidskundige aspecten nu meewegen bij intensivering veehouderij
In verband met nieuwe wet- en regelgeving in het kader van dierwelzijn moeten veehouders vóór 2013 hun stallen aanpassen en vragen daarom vergunning aan voor nieuw vestiging of uitbreiding. Gemeenten en provincies zijn nu bezig met het ontwikkelen van beleid rond de intensieve veehouderij. Om gemeenten en provincies handvatten te bieden en gezondheid beter te kunnen meewegen bij deze besluitvorming geeft GGD Nederland nu dit afstandsadvies.

Informatieblad intensieve veehouderij en gezondheid
“Wij zien in het rapport van de commissie Alders een goed uitgangspunt voor verdere discussie. Wij pleiten daarom voor een aantal uitwerkingen en aanbevelingen zoals bedrijfshuisvesting en -voering gericht op minimalisatie van introductie en verspreiding van micro-organismen en vóórkomen van antibioticumresistentie. Ook moet bij planontwikkeling in samenwerking met de GGD de gezondheid meegewogen worden,” aldus directeur GGD Nederland Laurent de Vries.

GGD Nederland heeft haar standpunt gebaseerd op de update van het informatieblad intensieve veehouderij en gezondheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen