Kraamzorgkamers ziekenhuis Bernhoven locatie Oss

Array

Vrouwen die in ziekenhuis Bernhoven willen of moeten bevallen, gaan hiervoor naar de locatie Veghel. Als alles voorspoedig verloopt, gaan moeder en kind vervolgens naar huis. Soms zijn er complicaties en mag moeder naar huis, maar heeft het kindje nog zorg nodig van een kinderarts. Speciaal voor deze moeders, heeft ziekenhuis Bernhoven op de locatie Oss drie kraamzorgkamers ingericht.

De kraamzorgkamers zijn een samenwerking van ziekenhuis Bernhoven met verloskundigenpraktijken en de organisaties voor kraamzorg Pantein/Vivent en Verzorging door Aandacht (VDA). Een groot voordeel van de kraamzorgkamers is dat de moeder dicht bij haar zieke kind kan zijn. De borstvoeding kan beter opgestart worden en doordat moeder en kind samen tijd door brengen is er ruimte voor een goede hechting.

Wat is een kraamzorgkamer?
Een kraamzorgkamer  is een ‘verplaatst kraambed’ dat wil zeggen dat de moeder de kraamzorg in Bernhoven ontvangt in plaats van thuis.. In deze kraamzorgkamer kan de moeder de kraamtijd doorbrengen terwijl haar kindje op de couveuse-unit van de kinderafdeling ligt. Er is minimaal drie uur kraamzorg per dag  beschikbaar van bovengenoemde aanbieders.
De kraamverzorgende verzorgt en begeleidt moeder zoals in de thuissituatie. Zij overlegt met de kinderafdeling over afstemming van de zorg voor het kind. Samen met de moeder probeert ze, zoveel als haalbaar is, te ondersteunen in de verzorging van het kind.

Net als thuis
Op de kraamzorgkamer is kraambezoek welkom, net als thuis, en er is de mogelijkheid dat één persoon blijft slapen. Het verblijf van moeder op de kraamzorgkamer, inclusief beddengoed, schoonmaak en voeding, is een extra service van ziekenhuis Bernhoven en brengt geen extra kosten met zich mee. Koffie en thee zijn de hele dag beschikbaar en de koelkast mag gevuld. TV- en telefoonaansluiting zijn te huur. Bezoek kan mee-eten, door gebruik te maken van een maaltijdbon. Moeder brengt zelf haar kraamzorgpakket en de benodigde materialen mee.

Locatie
De kraamzorgkamers zijn gesitueerd in ziekenhuis Bernhoven op afdeling 3 oost, locatie Oss.
Klanten die zijn ingeschreven bij organisaties voor kraamzorg bij Thuiszorg Pantein/Vivent en VDA kunnen gebruik maken van de kraamzorgkamers.

Karel Bruinsma

Werkzaam als adviseur communicatie en patiëntenvoorlichting in ziekenhuis Bernhoven. Voorheen als communicatieadviseur werkzaam bij Vizier (tegenwoordig Dichterbij), verstandelijk gehandicaptenzorg.
Tevens auteur van het boek 'Ouwe Tinus' over de geschiedenis van de St. Augustinusstichting in Gennep en freelance redacteur human interest en beeldende kunst.

Recente artikelen