Toediening prebiotica helpt premature babies

Array

Prebiotica, niet-verteerbare ingredienten van levensmiddelen, kunnen de groei van een gunstige darmflora beïnvloeden en hebben zo mogelijk een gunstig effect op de ontwikkeling van het maagdarmkanaal en het afweersysteem bij te vroeg geboren baby’s. Kinderarts i.o. Ilse Westerbeek deed onderzoek naar prebiotica bij kinderen geboren na een zwangerschapsduur korter dan 32 weken en/of geboortegewicht lager dan 1500 gram. Zij promoveert 26 oktober bij VU medisch centrum.

Te vroeg geboren kinderen hebben een vertraagde ontwikkeling van bacterien in de darm. Daarnaast zijn het maagdarmkanaal en het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor lopen te vroeg geboren kinderen een grotere kans op het krijgen van een (ernstige) infectie. Westerbeek keek naar het effect van toediening van een prebioticamix gedurende de eerste 30 levensdagen op het ontwikkelen van infecties. Zij vond dat als de prebioticamix in voldoende hoeveelheid en duur wordt gegeven er minder infecties zijn, die veroorzaakt worden door bacterien uit de darm. Deze resultaten werden niet beïnvloed door zwangerschapsduur, geboortegewicht en het krijgen van borstvoeding.

Behandeling met breedspectrum antibiotica vertraagt de groei van alle bacterien. Westerbeek denkt dat het gunstige effect van het prebioticamengsel op de darmflora en op het voorkomen van infecties gedeeltelijk teniet wordt gedaan door het gebruik van breedspectrum antibiotica. Daarom stelt zij dat het belangrijk is om de mogelijke nadelige effecten van antibiotica bij vroeggeborenen niet uit het oog te verliezen.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen