Frans ziekenhuis installeert als eerst antibacteriële koperen oppervlakken tegen ziekenhuisinfecties

Het Centre Hospitalier de Rambouillet is het eerste ziekenhuis in Frankrijk waar antibacteriele koperen oppervlakken zijn geïnstalleerd om ziektekiemen te bestrijden om zo het risico op ziekenhuisinfecties te verminderen. Bedspijlen, karretjes, kranen, trapleuningen, deurklinken en duwplaten in koper en koperlegeringen zijn geïnstalleerd op de afdelingen intensive care en pediatrie. Dit omdat is bewezen dat antibacteriele koperen oppervlakken in staat zijn om bacterien, virussen en schimmels – waaronder MRSA, C. difficile en Influenza A – te weren uit de klinische omgeving.

Jean-Pierre Richard, directeur van het Rambouillet ziekenhuis: “Na 15 jaar wetenschappelijk onderzoek in laboratoria en ziekenhuizen zijn de antibacteriele eigenschappen van koper aangetoond. Daarom hebben we besloten onze afdelingen intensive care en pediatrie ermee uit te rusten. We willen aan proactieve risicopreventie doen door innoverende materialen te gebruiken die op geen enkele wijze nadelige gevolgen zullen hebben op het werk van ons medisch personeel. Het voornaamste doel van deze operatie is de verbetering van het welzijn en de veiligheid van onze patienten.”

Dr. Patrick Pina, hoofd van de afdeling hygiene van het Rambouillet ziekenhuis: “Nu we te maken hebben met ziektekiemen die steeds resistenter worden tegen antibioticabehandeling, is ziektepreventie voor ons een nieuwe prioriteit. Het is cruciaal dat afdelingen zoals de intensive care en de pediatrie maatregelen treffen om de verspreiding tegen te gaan van ziektekiemen die anders tot een epidemie onder onze bijzonder kwetsbare patienten zouden kunnen leiden.” Dr. Pina is verantwoordelijk voor de evaluatie van deze maatregel. De resultaten worden door het Franse Ministerie van Volksgezondheid betrokken bij een eventuele algemene maatregel om koperen oppervlakken in de gezondheidszorg te introduceren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen