Investeer in seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen

Array

Op 31 oktober staat het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) stil bij de geboorte van de 7 miljardste wereldburger. Gisteren presenteerde UNFPA wereldwijd het bevolkingsrapport ‘People and possibilities in a world of 7 billion’.
In Scheveningen werd het rapport aangeboden aan de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Monique van Daalen. De verwachting is dat de wereldbevolking verder door zal groeien naar 9,3 miljard (gemiddelde prognose) rond 2050.

Het rapport is een wake-up call en roept de internationale gemeenschap op om fors te investeren in verdere verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De afgelopen jaren zijn grote successen behaald. Zo is de gemiddelde leeftijdsverwachting gestegen van 48 naar 68 jaar en is de kindersterfte sterk gedaald. Goede seksuele en reproductieve gezondheidszorg is een absoluut noodzakelijke voorwaarde om vooruitgang te kunnen boeken op de andere terreinen zoals voedselzekerheid, water en veiligheid.

Enige ontwikkeling in arme landen wordt nu teniet gedaan door de sterke bevolkingsgroei in deze landen, aldus Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit. Opvallend is dat in Nederland in de discussie rondom de geboorte van de 7 miljardste wereldburger nauwelijks gesproken wordt over betere seksuele voorlichting voor de 1,8 miljard jongeren in de leeftijd van 10-24 jaar die de wereld nu telt, en de 215 miljoen vrouwen die geen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen.

Investeren in seksuele voorlichting en er voor zorgen dat jongeren en vrouwen toegang krijgen tot voorbehoedsmiddelen is echter, aldus Rutgers WPF, de aangewezen strategie om de bevolkingsgroei in balans te krijgen. Het recht om zelf keuzes te maken moet daarbij voorop staan.

Bij de presentatie werd uitvoerig stil gestaan bij de impact die een groeiende wereldbevolking en een sterk veranderd consumptiepatroon hebben op natuurlijke hulpbronnen. Investeren in seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten levert het meeste rendement op om CO2-reductie te realiseren om zo klimaatsverandering tegen te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van het Center for Global Development, aldus Kitty van der Heijden, ambassadeur Duurzame Ontwikkeling bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

bron: ANP Pers Support

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen