Zorg voor veteranen geregeld

Een veteranenwet gaat de zorg regelen voor militairen, veteranen en hun relaties voor, tijdens en na de uitzending. De Kamerfracties hebben hiertoe gezamenlijk een initiatiefwetsvoorstel gemaakt. Dat is heel bijzonder, zo erkennen alle woordvoerders.

“Zo’n zestig jaar geleden kwam de vader van mijn fractievoorzitter van de boot. Hij kreeg een sinaasappel en een buskaartje, dat was het”. Berndsen (D66) stelt vast dat er sindsdien het nodige is verbeterd in de opvang van veteranen, maar “we zijn er nog niet”. Te lang hebben veteranen te maken gehad met een onsamenhangend veteranenbeleid, beaamt Van den Besselaar (PVV). De veteranenwet is “het sluitstuk van 20 jaar veteranenbeleid”, vindt Azmani (VVD). Dijkgraaf (SGP) spreekt zelfs van een “erezaak”.

Verantwoordelijk
Volgens Peters (GroenLinks) laat de Kamer met het initiatief voor een veteranenwet zien dat zij zich verantwoordelijk voelt voor de uitzending van militairen. De overheid heeft een bijzondere zorgplicht, voegt Holtackers (CDA) hieraan toe. Militairen die uitgezonden worden, komen immers vaak in een oorlogssituatie terecht. De Kamer vindt het belangrijk dat het begrip “veteraan” is uitgebreid met actief dienende militairen met uitzendervaring. Hierdoor kunnen immers ook deze militairen een beroep doen op de veteranenwet.

Eén loket
20% van de uitgezonden militairen krijgt te maken met gezondheidsproblemen waaronder een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Thieme (PvdD) wijst erop dat relaties van veteranen vaak als eersten merken dat er iets mis is. Er komt één zorgloket waar veteranen en hun relaties terecht kunnen. Omdat de veteranen al te vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd, is Wolbert (PvdA) blij met de zorgcoördinator. Van Gerven (SP) vraagt nog wanneer de schadevergoeding voor veteranen met PTTS wordt geregeld.

Veteranenombudsman
Met klachten kunnen veteranen voortaan terecht bij de speciale veteranenombudsman. De meningen hierover zijn verdeeld. Peters prijst de laagdrempeligheid. De veteranenombudsman is immers niet verbonden aan de defensieorganisatie. Maar Berndsen, Van den Besselaar en Dijkgraaf vragen zich af wat de meerwaarde is van een veteranenombudsman. “Veteranen kunnen nu al naar de Nationale ombudsman”, aldus Van den Besselaar.

De Kamer stemt op 1 november over het wetsvoorstel.

Bron: Tweede Kamer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen