Sociale werkvoorziening: meer mensen aan de slag bij een gewone werkge

Array
Dit is een origineel bericht van CEDRIS
De sociale werkvoorzieningsbedrijven hebben in 2010 meer mensen met een beperking aan de slag geholpen bij een gewone werkgever. Ondanks de economische crisis ging 31% aan de slag bij een gewone werkgever. In 2009 was dit nog 28%. De voorzitter van Cedris, mevrouw Leemhuis-Stout noemt het ‘hoopgevend’ dat werkgevers ‘ook in economisch krappe tijden mensen een kans willen geven’. Dat blijkt uit de branchecijfers 2010 voor de sociale werkvoorziening die Cedris heeft gepubliceerd.
De branche is bezig een omslag te maken ‘van binnen naar buiten’. Dit betekent dat mensen met een beperking zoveel mogelijk aan de slag worden geholpen bij een gewone werkgever in plaats van in een beschutte werkomgeving. Mensen met een beperking worden via begeleid werken of via detachering bij een gewone werkgever geplaatst. Via begeleid werken komt iemand in dienst van de werkgever. Via detachering blijft iemand in dienst van het sociale werkvoorzieningsbedrijf en wordt hij ‘uitgeleend’ aan de werkgever.
De wachtlijst voor de sociale werkvoorziening is in 2010 fors gestegen. In 2009 stonden 18.700 mensen op de wachtlijst, in 2010 was dat aantal gestegen naar 21.000. Dit komt mogelijk omdat wordt ingespeeld op de aangekondigde Wet werken naar vermogen, waarin het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening fors wordt beperkt.
Financieel ging het in 2010 iets beter met de sector. Een groot deel (ruim 70%) van de kosten in de sector gaat op aan loonkosten, maar op de materiele kosten zijn besparingen gerealiseerd. Ook zijn de opbrengsten van onder meer eigen productie en detachering verhoogd. De verwachting is dat het financiele beeld in 2011 aanzienlijk slechter zal zijn, omdat in dit jaar een forse bezuiniging heeft plaatsgevonden op de rijkssubsidie.
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen