Ouderen helpen bij het omgaan met levensvragen, hoe doe je dat?

Array

Trainingswinkel helpt beroepskrachten en vrijwilligers in zorg en welzijn om te gaan met zingevingsvragen

‘Wat zeg ik als iemand zich afvraagt wat het leven nog voor zin heeft?’
‘Wat kan ik betekenen voor iemand die worstelt met zijn ziekte?’

Ouderen in hun laatste levensfase hebben vaak allerlei zingevingsvragen. Mensen die met ouderen werken, willen graag aandacht besteden aan zulke vragen. Alleen, hoe doe je dat? Hoe reageer je en kun je deze ouderen tot steun zijn?

Trainingswinkel Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen
Om beroepskrachten levensvragen te leren herkennen, erkennen en ermee om te gaan, start het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen met de Trainingswinkel. Er is een breed aanbod van trainingen voor verschillende doelgroepen, zoals verzorgenden, ouderenadviseurs of vrijwilligers. Naast een open aanbod verzorgt de trainingswinkel ook incompany trainingen en trainingen op maat.

Handvatten en inspiratie
De trainingen en workshops geven handvatten en inspiratie aan zorgmedewerkers, welzijnswerkers en (begeleiders van) vrijwilligers. Zodat zij goed zijn toegerust om clienten te ondersteunen bij hun levensvragen. Door een financiele bijdrage van fondsen kunt u tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan een van de trainingen of workshops.

Waarom aandacht voor levensvragen?
Aandacht voor levensvragen hoort bij goede zorg en welzijn. Want goede zorg is méér dan goede lichamelijke zorg of praktische ondersteuning. Daar hoort ook aandacht voor mentaal welbevinden bij. Ouderen krijgen te maken ouderdom, ziekte en afhankelijkheid en dit roept vragen op over het leven. Ouderen vinden het belangrijk dat ze kunnen praten over dat wat hen beweegt en bezighoudt. Dit helpt hen om hun leven (nieuwe) richting of betekenis te geven.

Trainingsaanbod
De trainingen waar u zich nu voor in kunt schrijven zijn:
• Omgaan met levensvragen, Train de trainer voor Geestelijk verzorgers
• Aandacht voor levensvragen, voor begeleiders van vrijwilligers
• Omgaan met levensvragen in het vrijwilligerswerk met ouderen, voor vrijwilligers
• Aandacht voor levensvragen in welzijn, voor ouderenadviseurs

Meer informatie staat op: www.netwerklevensvragen.nl/trainingswinkel
Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen is een samenwerking van ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, LOC Zeggenschap in zorg, MOgroep, PCOB, Relief, Unie KBO, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans. De activiteiten van het Expertisenetwerk worden mede mogelijk gemaakt door: Brentano, R.C. Maagdenhuis, Skanfonds, RCOAK, Vereniging Het Zonnehuis, Projecten in Nederland, Sluyterman van Loo, Porticus.

Recente artikelen