‘Kijken naar (kijk)operaties’ groot succes

VU medisch centrum

Vrijdag 28 oktober stonden de deuren van de OK weer `wijd’ open. Zo’n 1.700 bezoekers, waaronder veel scholieren en studenten geneeskunde hadden zich aangemeld voor de publieksdag `Kijken naar (kijk) operaties’. Er was speciale aandacht voor oncologische ingrepen.

Bezoekers keken in de Amstelzaal naar een behandeling van een hersentumor bij een wakkere patient, de verwijdering van een baarmoeder en van een prostaat met de operatierobot en de behandeling van een darmtumor. Er werd live geschakeld met vier ok’s waar ingrepen plaatsvonden. In de Amstelzaal werden de beelden toegelicht door medisch specialisten.

Alle ingrepen waren bovendien op internet te volgen via live-stream. De stream stond op verschillende sites: o.a. parool.nl, medischcontact.nl, nu.nl, at5.nl. Zo keken bijna 17.000 mensen mee waarvan 12.500 unieke bezoekers. Kijkers kwamen niet alleen uit Nederland maar ook Verenigd Koninkrijk (129), Duitsland (96), Belgie (83), Verenigde Staten (79) en 60 andere landen. Gemiddeld keek men ruim 5 minuten naar de live stream. Via twitter werden vragen gesteld aan medische experts van VUmc. In de middag werden de meeste tweets verstuurd en was VUmc een van de trending topics.

Bezoekers aan deze dag konden ook zelf met kijkoperatie-instrumenten werken. Zo kon met een kijkbuis in de darm, de longen en op de stembanden gekeken worden en in een box worden geoefend in de oog-handcoördinatie die nodig is voor een kijkoperatie. Ook konden onze bezoekers kennis maken met de microchirurgie door met behulp van een microscoop een tomaat te ontleden. Er stond zelfs een echte operatiekamer voor de bezoekers klaar met kijkoperatie-instrumenten en een namaakpatient.
Artsen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en studenten geneeskunde zorgden voor de begeleiding. Experts van VUmc lieten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldgestuurde chirurgie, beeldvorming en bestraling zien. Met name jonge mensen, die een carrière in de gezondheidszorg ambieren, toonden belangstelling voor deze open dag.

Jan Spee
bron: Tracer